© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Europos Komisija (EK) pirmadienį patvirtino Europos Sąjungos (ES) Sanglaudos fondo investicijų planą 2014-2020 metams. Lietuvai jame numatyta 6,8 mlrd eurų (23,5 mlrd. litų) paramos. Lietuva prie šių investicijų pridės 1 mlrd. eurų (3,45 mlrd. litų).

Europos Komisija pirmadienį Briuselyje patvirtino rugpjūtį pateiktą Lietuvos investicijų planą, patvirtino EK atstovas Rickas Flintas (Rikas Flintas).

“Pasiektas didžiulis darbas ir nauja programa parodo, kad mes bandome investuoti į žmones ir ekonomiką. Aš tikrai galiu pasakyti, kad įtaka Lietuvai bus garantuota”, – spaudos konferencijoje Briuselyje kalbėjo eurokomisaras regioninei politikai Johanne’as Hahnas (Johanas Hahnas).

“Tikiu, kad ES investicijos reikšmingai prisidės prie Lietuvos ekonomikos ir verslo konkurencingumo, energetinio efektyvumo didinimo ir darbo vietų kūrimo. Didelį dėmesį skirsime regionams – tikiuosi, kad kiekvienas asmeniškai pajus šių investicijų naudą”, – pranešime spaudai pareiškė premjeras Algirdas Butkevičius.

“Lietuva užsitikrino ilgalaikes Europos Sąjungos investicijas, kurios bus skiriamos ekonomikos augimą ir darbo vietų kūrimą skatinantiems projektams, o tai ypač svarbu ir atsižvelgiant į sudėtingą geopolitinę padėtį”, – pranešime spaudai sakė finansų ministras Rimantas Šadžius.

Veiksmų planas sujungia kelis ES paramos fondus, iš jų pagrindinis – Sanglaudos fondas. Parama taip pat ateis iš Europos regioninės plėtros bei socialinio fondo ir iš Jaunimo užimtumo iniciatyvos.

Lietuvos veiksmų planas gauti Sanglaudos fondo paramą yra antrasis visoje ES. Rugpjūtį buvo pasirašytas Lietuvos partnerystės susitarimas, kuris suteikė strateginę kryptį planui parengti. Danija liepos pabaigoje pirmoji iš ES šalių patvirtino savo veiksmų planą.

Finansų ministerijos duomenimis, Sanglaudos fondas rems inovacijas, mokslinius tyrimus, technologinę plėtrą, verslo konkurencingumą, švietimą, užimtumą, skurdo mažinimą, infrastruktūros plėtrą ir energijos vartojimo efektyvumą.

Bendras Sanglaudos politikos biudžetas 2014-2020 metams yra 351,8 mlrd. eurų (1,236 trilijonai litų).

Pagal 2014-2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programą Lietuvai suplanuota 3,501 mlrd. eurų (12,09 mlrd. litų) iš Europos regioninės plėtros fondo, 2,049 mlrd. eurų (7,07 mlrd. litų) – iš Sanglaudos fondo, 1,127 mlrd. eurų (3,89 mlrd. litų)- iš Europos socialinio fondo, dar 31,8 mln. eurų (109,79 mln. litų) numatyta pagal Jaunimo užimtumo iniciatyvą.

Pagrindinės numatomų 2014-2020 metų ES investicijų kryptys Lietuvoje – inovacijų, mokslo tyrimų, technologinės plėtros skatinimas, verslo konkurencingumas, švietimas, užimtumas ir skurdo mažinimas, ekonominė infrastruktūra, energijos vartojimo efektyvumas.

Tai jau trečiasis ES finansinio programavimo periodas Lietuvai. Dauguma šalies gyventojų jaučia per dešimtį ES narystės metų gautų investicijų naudą – mato modernėjančius miestus ir miestelius, renovuotas mokyklas, gydymo įstaigas, sutvarkytus kelius, dalyvavo kvalifikacijos kėlimo programose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: