© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Premjero Algirdo Butkevičiaus vadovaujama delegacija trečiadienį išvyks į Paryžių, kur pradės derybas dėl Lietuvos narystės Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (EBPO).

Premjeras ketina susitikti su EBPO generaliniu sekretoriumi Angelu Gurria (Anchelu Gurija). Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Lietuvos Vyriausybės vardu su EBPO pasirašys susitarimą dėl organizacijai suteikiamų privilegijų, imunitetų ir lengvatų.

Ministro pirmininko teigimu, narystė šiuo metu 34 šalis vienijančioje organizacijoje savo svarba prilygtų euro įvedimui ir įstojimui į Europos Sąjungą.

“Aš manau, tai būtų dar vienas laimėjimas Lietuvai, dar vienas didelis šalies žingsnis, kaip ir pabrėžiame tarptautinėse organizacijose, prilygstantis, manau, euro įvedimui ar įstojimui į Europos Sąjungą. Tai yra tikrai reikšminga organizacija, savotiškas klubas valstybių, kurios yra įgijusios pasitikėjimą tiek kalbant apie tų šalių ekonominę plėtrą, tiek apie socialinę padėtį. Tos šalys, kurios yra tame klube, gali ir pigiau skolintis”, – LRTradijui antradienį sakė premjeras.

Anot Lietuvos užsienio reikalų ministerijos, oficialiai apie derybų pradžią EBPO ketina paskelbti ketvirtadienį. Pasak diplomatų, stojimo procesas gali užtrukti iki trejų metų.

Trečiadienį Paryžiuje L.Linkevičius taip pat lankysis Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) būstinėje, kur informuos organizacijos pareigūnus apie Lietuvos kandidatavimą į UNESCO Vykdomąją Tarybą 2015-2019 metais bei pristatys Lietuvos darbą JT Saugumo Taryboje.

Vizito metu taip pat numatytas L.Linkevičiaus susitikimas su Prancūzijos užsienio reikalų ministru Laurentu Fabiusu (Loranu Fabiusu). Su juo L.Linkevičius planuoja aptarti bendradarbiavimo saugumo ir gynybos srityje klausimus, Rytų partnerystės viršūnių susitikime Rygoje priimtus sprendimus, situaciją Ukrainoje ir santykius su Rusija, energetinio saugumo, migracijos, kovos su terorizmu, klimato kaitos temas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: