© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) inicijuotą laišką premjerui Algirdui Butkevičiui pasirašė 60 europarlamentarų, jie reikalauja, kad Lietuva laikytųsi europietiškų standartų savo lenkų mažumos atžvilgiu.

“Lietuvos rytas” rašo, kad pagrindinė priežastis, kodėl per paskutinę Lietuvos Seimo sesiją nebuvo balsuojama dėl originalios nelietuviškų pavardžių lotyniškais rašmenimis rašybos pirmajame Lietuvos paso puslapyje – baimė, kad įstatymui priimti neužteks balsų. Tuo metu LLRA nelaukė, kol tų balsų atsiras, ir darė savo darbą – Europos Parlamente rinko parašus po kreipimusi į mūsų šalies valdžią, kad ši pagaliau nustotų engti neva persekiojamus Lietuvos lenkus. Pagrindine tokio engimo apraiška vadinama švietimo politika ir elgesys su lenkiškomis mokyklomis, kurios esą vienašališkai uždarinėjamos, jas tyčia vengiama akredituoti.

Tarp laišką A.Butkevičiui pasirašiusiųjų mirga daugiausia Lenkijos politikų pavardės, o šalia jų – ir LLRA lyderio Valdemaro Tomaševskio. Pasirašė ir Latvijos, Vengrijos, Didžiosios Britanijos, Olandijos atstovų. Premjeras savo ruožtu šį laišką persiuntė kitoms valstybės institucijoms, pirmiausia, aišku, Švietimo ir mokslo ministerijai.

“Taip, kol mes trypčiojame, LLRA nestovi vietoje. O kodėl turėtų laukti? Juk ši partija iš to ir gyvena”, – dienraščiui sakė Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas, kuris yra vienas įstatymo dėl pavardžių rašybos pasuose autorių.

Pasak politiko, Lietuvai neapsisprendžiant dėl pavardžių gali būti vėl praleista proga iš esmės atnaujinti santykius su Lenkija. Paklaustas, ar rudenį vis dėlto užteks balsų priimti bent šį įstatymą dėl rašybos dokumentuose, G.Kirkilas kalbėjo: “Mes jį bet kokiu atveju teiksime. Balsų lyg ir turėtų užtekti, tačiau situacija trapoka”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: