(c) marketnews.lt archyvo nuotr.

Lietuvius būtų galima apibūdinti kaip saugančius prisiminimus ir išradingus kolekcionierius – jie pageidauja apdrausti ne tik skulptūrų, monetų kolekcijas, bet ir fotoalbumus, „Faberge” kiaušinių kopijas.

Draudimo bendrovės „ERGO LIETUVA” Turto draudimo departamento direktoriaus T. Nenartavičiaus teigimu, be brangių konjakų ar vynų kolekcijų draudimo bendrovei yra tekę apdrausti paveikslų, monetų kolekcijas, skulptūrų, ginklų, fotomenininko nuotraukų albumus. Kartu su namų turtu vieni klientai apdraudė net kiemo skulptūras – varles, gulbes ir nykštukus.

Draudimo ekspertas atkreipia dėmesį, kad tarp apdraustų kolekcijų yra ir tokių, kurios daiktai nebūtinai turi materialios išliekamosios vertės – klientai jas draudžia, nes jiems jos asmeniškai brangios. „Pavyzdžiui, esame gavę užklausimą dėl galimybės apdrausti vyno kolekciją, kurioje pigiausio vyno butelio kaina siekia 15 litų, o brangiausio – 50 litų. Vienas krepšininkas kreipėsi dėl iškovotų trofėjų bei medalių draudimo. Taip pat pasitaikė atvejų, kuomet klientai norėjo apdrausti sovietinių lygintuvų, knygų bei rankraščių rinkinį, senoviškų rusiškų virdulių kolekciją, iš kitų šalių parsivežtus bei padovanotus suvenyrus, įvairias nuotraukas”, – vardija T. Nenartavičius.

Draudimo ekspertas atkreipia dėmesį, kad draudžiant turtą, draudimo bendrovė nustatydama draudimo sumą, turi žinoti jo vertę, todėl klientas, norėdamas apdrausti, pavyzdžiui, paveikslą, turi pateikti įsigijimo dokumentus arba nepriklausomo eksperto vertinimą, kuriame būtų nurodyta kūrinio vertė.

T. Nenartavičius pastebi, kad atminimą saugančius daiktus draudžia labiau sentimentalūs žmonės, tuo tarpu brangius juvelyrinius dirbinius ar kitus daiktus apdrausti tapo gan įprastu dalyku kiekvienam jų turinčiam. „Draudimo praktikoje yra tekę susidurti su daugiau kaip 90 tūkst. litų vertės žiedu inkrustuotu deimantais, taip pat buvo pageidavimas apdrausti „Faberge” kiaušinio kopiją, kuri kainuoja 60 tūkst. litų. Tarp vertingiausių ne juvelyrinių dirbinių patenka 22 tūkst. litų kainuojantis laikrodis, taip pat esame apdraudę vertingą vardinį prezidento V. Adamkaus laikrodį ir gavę užklausimą dėl galimybės apdrausti 70 tūkst. litų vertės mobilųjį telefoną”, – teigia T. Nenartavičius.

„Neįprastų draudimo objektų sąrašas mūsų draudimo bendrovėje tik pilnės, kadangi išpildydami klientų lūkesčius, draudžiame praktiškai visos paskirties ir pobūdžio turtą, jei tik pavyksta nustatyti jo vertę bei susitarti dėl draudimo sąlygų”, – teigia draudimo bendrovės „ERGO LIETUVA” atstovas.

Draudimo ekspertas pastebi, kad vis dažniau klientai pageidauja apdrausti grynuosius pinigus. Draudimo bendrovėje „ERGO LIETUVA” didžiausia apdraustų grynųjų pinigų suma laikoma namuose siekia 100 tūkst. litų.
Draudimo bendrovė „ERGO LIETUVA” per šių metų pirmus aštuonis mėnesius sudarė 45,7 tūkst. turto draudimo sutarčių – 16 proc. daugiau nei per praėjusių metų tą patį laikotarpį. Šiemet draudimo bendrovė užregistravo kiek daugiau nei 3,4 tūkst. turto žalų ir išmokėjo beveik 13,5 mln. litų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: