(c) marketnews.lt archyvo nuotr.

2009 m. Lietuvoje naujus tiesioginių užsienio investicijų (TUI) projektus inicijavusios 28 bendrovės sukūrė beveik 5500 darbo vietų, jos šalyje pernai investavo daugiau nei 3,5 mlrd. litų (1 mlrd. eurų). 2005-2009 m. 205 užsienio bendrovės Lietuvoje investavo 18 mlrd. litų (5,23 mlrd. eurų ) ir sukūrė 34 800 darbo vietų. Tokie duomenys skelbiami pasaulinėje tiesioginių užsienio investicijų projektų stebėsenos duomenų bazėje “FDiMarkets.com”.

“Nežiūrint į sudėtingą ekonominę Lietuvos padėtį, Jungtinės Karalystės bankas “Barclays” Vilniuje įsteigė pasaulinį IT centrą. Daugiausiai darbo vietų sukurta Ozo prekybos centre. Metai unikalūs ir tuo, kad Lietuvai pavyko pasiekti, kad savo tyrimus ir eksperimentinę veiklą plėtotų ne tik mūsų biotechnologai, bet ir JAV medicininės įrangos gamintoja “Moog Medical”,- sako “Investuok Lietuvoje” generalinis direktorius Mantas Nocius.

2010 m. sausį-kovą šalyje apie naujus TUI projektus paskelbė dar šešios kompanijos, įskaitant Jungtinės Karalystės banko “Barclays” steigiamą kontaktų ir duomenų apdorojimo centrą prie jau veikiančio IT centro, taip pat Airijos oro bendrovės “Ryanair” sprendimą gegužę atidaryti pirmąją Vidurio Europoje bazę Kauno oro uoste.

Lietuvoje per 2009 m. iš viso buvo pradėti ar įgyvendinti 35 investiciniai projektai. Europoje projektų skaičius, lyginant su 2008 m, sumažėjo 25 proc., Rytų Europoje, įskaitant Turkiją, net 33 proc., o Lietuvoje – 24 proc.

Daugiausiai projektų Lietuvoje 2009 m. vykdė finansinių paslaugų bendrovės (9 projektai), maisto, gėrimų ir tabako (4), informacinių technologijų, metalo ir tekstilės (po 3) įmonės. Daugiausiai TUI projektų įgyvendino Rusijos (7), Suomijos (5), Norvegijos, JAV (po 4) ir Jungtinės Karalystės (3) bendrovės.

Aktyvios pernai buvo užsienio IT bendrovės. Užsienio klientų aptarnavimo centrą Vilniuje įsteigė JAV korporacija “Computer Science Corporation”, “Microsoft” Kauno technologijos universitete atidarė savo inovacijų ir mokymo centrą.

“Galime pasidžiaugti ne tik tiesioginių užsienio investicijų srautu paslaugų sektoriuje. Per metus įgyvendinti ir šeši gamybiniai TUI projektai įvairiuose Lietuvos miestuose”, – pasakoja M.Nocius.

Norvegijos “Stansefabriken” Ukmergėje sukoncentravo metalo ir automobilių detalių gamybą, Ispanijos “Cie Automotive” Marijampolėje pradėjo gaminti detales iš dalies elektra varomiems ir benzininiams automobiliams, Prancūzijos “Eurovia Lietuva” Pavilnyje atidarė asfaltbetonio gamyklą. Apie savo planus taip pat paskelbė ir kitos bendrovės, tarp jų – Ispanijos “Gruppo Sopena”, kuri Alytaus pramoniniame parke numato atidaryti aliuminio detalių gamyklą.

Duomenų bazę ,,FDiMarkets.com”, kurioje pateikiami faktai ir prognozės, valdo Jungtinės Karalystės verslo informacijos grupė “The Financial Times Ltd.”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: