© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Trys didžiausi narystės euro zonoje siekiančios Lietuvos komerciniai bankai siekia, kad Europos centrinis bankas (ECB), vertinsiantis euro zonos bankus, įvertintų ir jų turto kokybę.

Lietuvos bankas vasarį kreipėsi į ECB ir paprašė prieš šaliai įsivedant eurą, įvertinti šalyje veikiančių SEB, “Swedbank” ir DNB bankų turto kokybę pagal ECB metodiką, rašoma centrinio banko Riziką ribojančios priežiūros departamento direktorės Aldonos Jočienės atsakymuose į agentūros “Bloomberg” klausimus.

“Galutinio sprendimo dėl laiko ir parengiamųjų darbų tikimasi pavasarį. Bankai informuojami, kaip bus atliekama peržiūra. Be to, centrinis bankas rengia susitikimus su nepriklausomais ekspertais, kurie gali dalyvauti šiame procese”, – sakė ji.

Lietuva tikisi, kad Europos Sąjunga sprendimą dėl šalies narystės euro zonoje priims iki liepos mėnesio. Jeigu narystei bus pritarta, trys didžiausi šalies bankai į ECB priežiūros sritį galėtų patekti praėjus mažiau nei dviem mėnesiams nuo tos dienos, kai pradės veikti bendrasis priežiūros mechanizmas. Kad tai nutiktų, jie pirmiausia turi būti įvertinti, pareiškė J.Jočienė.

Lapkritį visą euro zonos bankų priežiūros funkciją perimantis ECB šiuo metu kartu su vietos reguliavimo institucijomis rengiasi didžiausių bankų peržiūrai, kuria siekiama užtikrinti, kad jie turėtų pakankamą kapitalą. Auditoriai jau pradeda tikrinti bankų apskaitos procedūras ir nagrinėti jų paskolų portfelius.

Lietuva eurą įsives kitų metų sausio 1 dieną, todėl jai gali tekti palaukti, kol ji pateiks oficialią paraišką dėl narystės euro zonoje, nes iki tol ECB galimybės įtraukti šalies bankus į peržiūrą nesvarstys.

Šiais metais su ECB koordinuojamą bankų testavimą nepalankiausiomis sąlygomis visoje ES atliks Europos bankininkystės institucija (EBI), tačiau šiam testavimui atrinktų bankų grupėje Lietuvos bankų nėra.

Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas vasario viduryje sakė, kad įvertinimas bus atliktas vasarą ir šalies bankai testavimą atlaikys.

“SEB bankas iš ECB įvertinimo nelaukia jokių staigmenų. Iš rezultatų, kurie iki šiol buvo gauti mums patiems ir Lietuvos bankui atliekant testavimą nepalankiausiomis sąlygomis, matyti, kad mūsų kapitalo bazė yra tvari”, – “Bloomberg” nurodė SEB finansų direktorius Jonas Iržikevičius.

“Mes nuolat toliau ją stipriname. Todėl nemanome, kad dėl panašaus patikrinimo rezultatų mums reikėtų kokio nors papildomo kapitalo”, – pridūrė jis.

Tačiau ECB įvertinimas iš banko gali pareikalauti “didesnių žmogiškųjų ir finansinių išteklių”.

“Swedbank” ir DNB agentūrai “Bloomberg” komentarų kol kas nepateikė. ECB atstovė spaudai atsisakė pateikti kokius nors komentarus šiuo klausimu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: