© Agnės Sinkevičiūtės nuotr. KaunoZinios.lt

Prekyba žlugusio Ūkio banko akcijomis sukėlė įtarimų Lietuvos bankui – aiškinamasi, ar buvo investuotojų, kurie galėjo pasinaudoti viešai neatskleista informacija, prekiaujant Ūkio banko akcijomis Vilniaus vertybinių popierių biržoje.

Lietuvos banko Reguliuojamos rinkos priežiūros skyriaus viršininkas Vaidas Cibas BNS sakė, jog Lietuvos bankas prekybą Ūkio banko akcijomis stebi jau kelerius pastaruosius mėnesius.

“Visi sandoriai, kurie sukėlė mums įtarimų, yra užfiksuoti, asmenys mums taip pat yra žinomi. Dabar yra atliekamas detalus tyrimas, apie rezultatus kalbėti dar yra anksti. Kažkokių detalių šiuo metu negaliu atskleisti, nes bet koks jų atskleidimas gali pakenkti tyrimui”, – BNS sakė V.Cibas.

Anot jo, sunku prognozuoti, kiek laiko truks tyrimas.

“Sunku būtų prognozuoti, nes šis tyrimas yra susijęs su pasinaudojimu viešai neatskleista informacija, todėl tokie tyrimai yra sudėtingi ir jie trunka ilgai – galbūt porą mėnesių, galbūt šešis mėnesius, nežinau”, – BNS teigė V.Cibas.

Investuotojų asociacija prašo Lietuvos banko ištirti, ar Ūkio banko akcijas prieš jo veiklos sustabdymą pardavinėję investuotojai neturėjo viešai neatskleistos informacijos. Pasak Investuotojų asociacijos, beveik visą vasario mėnesį Ūkio banko akcijomis buvo prekiaujama aktyviau nei įprastai, o jų kaina – krito, kai kuriomis dienomis – itin smarkiai.

Pasak asociacijos, įtarimus sustiprina ir tai, kad didelės apyvartos pasiektos naudojantis paties Ūkio banko finansų maklerio paslaugomis.

Lietuvos bankas vasario 12 dieną sustabdė Ūkio banko veiklą, tą pačią dieną sustabdyta ir prekyba Ūkio banko akcijomis. Vasario 1-12 dienomis prekiaujant Ūkio banko akcijomis pasiekta 707,5 tūkst. eurų apyvarta, jų kaina per šį laikotarpį smuko 18,4 procento. Palyginimui, per visą sausio mėnesį Ūkio banko akcijų apyvarta siekė 294,2 tūkst. litų.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas vasario 13 dieną teigė, kad centrinio banko specialistai nagrinėja “Nasdaq Omx” Vilniaus biržoje sudarytus sandorius Ūkio banko akcijomis, tačiau jie tikriausiai nėra susiję su informacijos nutekėjimu apie planuojamą bankoveiklos sustabdymą.

Draudimas naudotis viešai neatskleista informacija prekiaujant akcijomis įtvirtintas Finansinių priemonių rinkų įstatyme.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: