© Vilmanto Ramono nuotr./KaunoZinios.lt

Birželio 3-6 dienomis Berlyne įvyko tarptautinė PHP konferencija 2012, kurios vieni iš partnerių ir rėmėjų buvo Lietuvos įmonės UAB “Net Frequency” (NFQ) ir UAB “Technologijų parkas” (Technopark). Ši visame pasaulyje gerai žinoma ir vertinama konferencija skirta PHP programuotojams, IT specialistams bei visiems besidomintiems web technologijomis.

PHP yra pasaulyje labiausiai paplitusi web projektų programavimo kalba. Kadangi tai atviro kodo technologija, ši kalba yra nesudėtinga, tačiau gana lanksti: veikia daugumoje operacinių sistemų, palaiko nemažai duomenų bazių, veikia su dauguma interneto serverių. Dėl šių priežasčių PHP programavimo kalba yra itin populiari ir Lietuvoje.

Vokietijos sostinėje vykusią konferenciją per keturias dienas aplankė apie 1200 lankytojų, jos programa pasiūlė daugiau nei 140 sesijų bei seminarų su 125 pranešėjais. Renginyje daugiausia dėmesio buvo skirta programuotojus ir pagrindinius technologinius sprendimus priimančius asmenis dominančioms temoms. Konferencijos dalyviai turėjo galimybę pabendrauti su pranešėjais, programuotojais bei konsultantais. Tai puiki proga pasisemti tarptautinės reputacijos bei impulso iš programuotojų bendruomenės.

Konferencijos parodoje šalia tokių įmonių kaip Facebook, booking.com, stipriausių Vokietijos programavimo įmonių, buvo įsikūręs ir Technopark bei NFQ stendas, jame pristatytos IT žmogiškųjų išteklių nuomos ir web projektų gamybos paslaugos.

“Kadangi daug dirbame su Vokietijos rinka ir fokusuojamės į PHP technologiją, mums ši konferencija buvo itin naudinga. Vokietijoje ir kitose Europos šalyse itin trūksta PHP specialistų. Sakoma, kad rasti gerą PHP programuotoją dabar sunkiau, negu JAVA ar .NET.” ¬– konferencijos naudą įvardina NFQ direktorius Darius Lebedzinskas. “Įdomu tai, kad aplink visos įmonės intensyviai ieškojo darbuotojų, o mes juos siūlėme, todėl susilaukėme nemažo konferencijos lankytojų dėmesio.” – teigia Darius.

Reikia paminėti, kad Lietuva IT sektoriuje – jau brangi šalis. Lietuviškos IT paslaugų kainos vokiečiams nebeatrodo labai patrauklios, ypač įvertinus kelionių kaštus, o įvertinus galimas komunikacijos problemas, lietuviška kaina vokiečius netgi ir gąsdina. Tiek Berlyne, tiek Rytų Vokietijoje programuotojų atlyginimai iš esmės nėra didesni negu lietuvių, be to, vakaruose programuotojai dažnai dirba iš idėjos, dėl projektų įdomumo. Pasak Dariaus L., vienintelis privalumas tas, kad Technopark ir NFQ gerus specialistus gali pasiūlyti per trumpą laiką.

Kita problema, su kuria susiduria lietuviškos IT kompanijos vakaruose – dauguma europiečių labai mažai žino apie Lietuvą ir į specialistus iš mūsų šalies žiūri nepatikimai. “Neturint klientų rato Vokietijoje, būtų labai sunku atkreipti į save dėmesį. Kadangi mes jau dirbome su Vokietijoje gerai žinomais vardais, tokiais kaip swoodoo.com, O2, OXID eSales, Zend Technology, DER TOUR, tai mums viskas paprasčau. Dažnai interesantai paskambina mūsų klientams ir paklausia nuomonės apie mus.” – teigia NFQ vadovas.

“Parodoje užmezgėme penkis vertingus kontaktus. Įdomiausia tai, kad grįžome į Lietuvą ne vieni, o su potencialiu klientu. Kelių Berlyno kompanijų savininkas apžiūrėjo mūsų biurą Kaune, susitiko su kolektyvu, tuomet pasiderėję sukirtome rankomis dėl naujų projektų – jo įmonėms teiksime programavimo paslaugas.” – džiaugiasi “Technologijų parkas” projektų vadovas Mindaugas Dambrauskas.

Lietuviškų IT kompanijų atstovai pastebi tendenciją, kad vokiečiai ieško žmogiškųjų išteklių nuomos paslaugų arčiau namų – Europos Sąjungoje. Indija vis mažiau įdomi šalis specialistų samdymui, nes darbo kokybė netenkina europiečių keliamų standartų. Dažnai vokiečiai bendradarbiauja su Ukrainos, Baltarusijos įmonėmis, tačiau ten susiduriama su kitomis problemomis, tokiomis kaip nesaugi teisinė sistema, nepatogus susisiekimas. Labiausiai vakariečiams patinka lietuviškas mentalitetas, kuris yra jiems gana artimas.

“Vienas įdomiausių užmegztų kontaktų buvo pažintis su “Zend Technologies” vadovu Europoje Christianu Dureliu. Ši Izraelio įmonė labiausiai prisideda prie PHP technologijos vystymo, kuria programavimo įrankius, sertifikuoja inžinierius, dalyvauja vystant stambiausius web projektus pasaulyje. Kartu su “Zend Europe” vadovu aptarėme bendradarbiavimo galimybes dideliuose projektuose. Mūsų planai didinti programuotojų komandą iki 250 specialistų jį labai sudomino, nes Europoje trūksta didelių PHP kompanijų, kurios galėtų įgyvendinti itin stambius projektus.” – atskleidžia NFQ vadovas Darius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: