(c) LR Statistikos departamento grafinė analizė

Balandžio mėnesį Lietuvos respublikos statistikos departamentas paskelbė, kad Lietuvos kovo mėnesio pramonės produkcija augo 1 proc., lyginant su praėjusių metų kovo mėn., o jei pašalintumėme darbo dienų įtaką augimas siektų 1,5 proc. Tai džiuginanti naujiena ir džiugu, kad teigiamai.lt įžvalgos apie teigiamus pokyčius Lietuvos makroekonominiuose rodikliuose pasiteisina anksčiau nei tikėtasi (priminsiu, teigėme, kad antroje pusėje turėtų pasirodyti teigiami prieaugiai).

(c) LR Statistikos departamento grafinė analizė

Kokios priežastys lėmė pramonės augimą:
1. palyginamosios bazės efektas, kuris turėtų pasireikšti ir kituose rodikliuose;
2. pasikeitus išorės padėtis per metus, t.y. pagrindinės eksporto rinkos jaučiasi žymiai geriau nei 2009 metų pradžioje;
3. tarpinio vartojimo ir trumpalaikio vartojimo prekių pramonės grupės augimas, kurios atitinkamai augo 12,1 proc. ir 8 proc., lyginant su 2009 metų kovu, o pašalinus darbo dienų įtaką – 14,7 proc. ir 8 proc.

Lyginant su 2010 metų vasariu, kovą fiksuotas 6,6 proc. augimas, tačiau pašalinus sezono įtaką pramonė smuko 1,4 proc. Taigi augimas dar nėra stiprus, smarkiai prisideda silpna 2009 metų pr. palyginamoji bazė. Tad stipresnių augimo lyginant du iš eilės reiks palaukti, tačiau laukti nereiks ilgai.

Apdirbamoji pramonė yra viena pagrindinių Lietuvos BVP sudedamųjų dalių. Taigi džiugina matant teigiamus skaičius, o atmetus „Mažeikių naftos“ produkciją, fiksuojamas net didesnis teigiamas pokytis. Tai pasako, kad kitos pramonės rūšys atsigauna sparčiau, kas nuteikia optimistiškai. Tačiau verta priminti, jog sausio ir vasario rodikliai buvo prastesnis, todėl įtaka BVP rodikliui vis dar bus neigiama pirmajame ketvirtyje. Reikia palaukti tolesnių gerų žinių, jog 2010 m. II ketv. BVP rodiklis būtų arti nulio („ar galbūt teigiamas“).

Pramonės rodikliai nuteikia optimistiškai ir būtų džiugu sulaukti tolesnio augimo.

Regimantas Valentonis

Teigiamos naujienos Lietuvoje

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: