© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Bendri viešojo ir privataus sektoriaus projektai padeda kelti regionų gerovę ir įgyvendinti ES Baltijos jūros regiono strategijoje užsibrėžtus tikslus. Ši strategija yra vienas iš numatytų prioritetų Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai. Panevėžyje vykusios apskritojo stalo diskusijos metu verslininkams ir savivaldybių vadovams buvo pristatyti praktiniai jų bendradarbiavimo pavyzdžiai ir galimi finansiniai instrumentai.

Strategija verslo atstovams suteikia verslo plėtros galimybes ne tik savivaldybėse, bet ir kitose Baltijos jūros šalių rinkose. Skatindama verslo augimą ir didesnių pajamų generavimą ji padeda į savivaldybių biudžetus surinkti daugiau lėšų ir kelti gyventojų gerovę. To siekiama skatinant naujų verslo krypčių kūrimąsi, inovacijas ir tarptautinį bendradarbiavimą, o ne mokesčių didinimą.

Apskritojo stalo diskusija tapo erdve, kurioje viešo ir privataus sektorių atstovai, galėjo bendrauti tiesiogiai ir kartu spręsti kylančius klausimus. Jos metu visi renginio dalyviai buvo skatinami ieškoti galimybių kaip pradėti įgyvendinti ES Baltijos jūros regiono strategijos projektus.

Dalyviams pristatyti ES Baltijos jūros regiono strategijos tikslai, įgyvendinami projektai ir galimybės. Renginio metu pranešėjai pateikė informacijos apie galimus finansavimo šaltinius. Vienas jų – „Inovacijų ekspresas“, kuriuo Baltijos jūros regiono įmonių asociacijos ir klasteriai skatinami bendradarbiauti ir kurti inovacijas. Tai vienas iš būdų sujungti regiono šalių verslo ir mokslo potencialą.

Baltijos jūros regiono strategija yra pirmoji Europos Sąjungos vidinio regiono strategija. Jos tikslas – stiprinti regiono valstybių bendradarbiavimą, kad dirbdamos kartu šalys galėtų įveikti bendrus iššūkius bei užtikrinti tvarų valstybių augimą ir gyventojų gerovę. Siekiant šių tikslų skatinamas ne tik politikų, institucijų, bet ir verslo bei mokslo bendradarbiavimas. Įgyvendinant ES Baltijos jūros regiono strategijos veiksmų planą, tris iš 17-os prioritetinių sričių koordinuoja Lietuva.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: