© Evaldo Šemioto nuotr.

Sekmadienį Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadione susirinkę apie 3000 žmonių išvydo tikrą regbio-7 spektaklį, kuris baigėsi Lietuvos rinktinės triumfu. Visas šešias pergales iškovoję lietuviai pelnė ne tik taurę, bet ir kelialapį į elitinį „Grand Prix“ divizioną.

Lietuvos rinktinė kitais metais „Grand Prix“ divizione žais su tokiomis pripažintomis komandomis kaip Prancūzija, Anglija, Velsas, Italija. Be jų šių metų „Grand Prix“ turnyre žaidžia Belgija, Ispanija, Škotija, Rusija, Portugalija, Vokietija, Rumunija ir Gruzija. Paskutinę vietą po keturių turų užėmusią komandą pakeis būtent lietuviai.

Kryptingas darbas nuo pat žiemos leido suburti pajėgią rinktinę, savaitgalį Kaune visus sužavėjusią savo pasiaukojamu žaidimu iki paskutinės sekundės. Jau ketvirtfinalyje, žaisdami su Izraeliu, lietuviai likus minutei atsiliko 7:8 ir visos svajonės pakibo ant plauko. Tačiau kovingieji lietuviai nenuleido rankų ir surengė lemiamą ataką. Panašus scenarijus vyko ir finale su pajėgia Lenkijos rinktine. Lenkams jau užuodus pergalės kvapą Jonas Mikalčius įspūdingu reidu per visą aikštę padovanojo didelę regbio šventę visai Lietuvai.

„Praėjusiais metais Belgija iškopė į „Grand Prix“ divizioną ir šiemet pirmajame turnyre ji užėmė antrą vietą, įveikusi tokias tituluotas komandas kaip Anglija, Škotija ar Velsas. Tai rodo, kad elitiniame divizione galėsime kautis dėl pergalių“, – teigė fantastiškai Kaune žaidęs rinktinės žaidėjas Jonas Mikalčius.

„Buvo didžiulis iššūkis surengti šį čempionatą, pirmą tokio masto regbio renginį Lietuvoje, tačiau atsidavusių ir profesionalių žmonių dėka jis vyko puikiai. Lietuvos regbio federacijos darbo grupė, Europos regbio asociacijos valdybos narys Vytautas Vasilenko, savanoriai buvo esmine sėkmingo renginio priežastimi. Kauno miestas gavo ne tik finansinę naudą iš renginio, bet ir tapo žinomesnis Europoje“, – sakė Lietuvos regbio federacijos prezidentas Rytis Davidovičius.

„Lietuvos regbio-7 rinktinė pateko tarp 12 stipriausių Europos regbio komandų. Pagal šį rodiklį nusileidžiame tik krepšiniui. Kitas žingsnis – siekti, kad regbis pagal finansavimą būtų atitinkamai įvertintas valstybės institucijų. Akivaizdu, kad norint kovoti tarp stipriausių rinktinių vienoje populiariausių sporto šakų pasaulyje, reikia investicijų. Todėl darbas tik prasideda“, – pabrėžė R.Davidovičius.

Lietuvos regbininkams siekti pergalių padėjo ir specialistai iš užsienio. Pagrindinei Lietuvos komandai talkino taktikos treneris iš Anglijos Warrenas Abrahamas, o gana aukštą šeštą vietą turnyre užėmusią rezervinę Lietuvos komandą treniravo lietuviškas šaknis turintis britas Simonas Verbickas.

„Negaliu žodžiais apibūdinti savo emocijų. Didžiuojuosi žaidėjais. Mačiau, kokia svarbi jiems buvo ši pergalė. Kalbėjau su kiekvienu iš jų apie tikėjimą ir garbę dėvėti Lietuvos rinktinės marškinėlius ir kovoti už savo šalį. Žaidėjai visiškai atsidavė kovai ir niekada nenustojo dirbti vienas kitam. Kaip treneriui man buvo smagu matyti akimirkas, kai vyrai kaunasi dėl kiekvieno centimetro. Nepamiršiu momento, kai prieš finalą komandos susirinkime mačiau ašaras kai kurių žaidėjų akyse. Žinojau, kad jie yra pasirengę triumfui ir tą jie įrodė aikštelėje. Labai jais didžiuojuosi“, – po čempionato kalbėjo W.Abrahamas.

„Grand Prix“ čempionate komandos žaidžia net keturiais etapais, po kurių paaiškėja čempionas. Tai reiškia, kad pirmenybės vyksta keturiose skirtingose šalyse. Galbūt Lietuva sieks teisės tapti ir „Grand Prix“ varžybų šeimininke?

„Aš dabar jau pradedu tikėti daug kuo. Dėka gero LRF darbo, mes per keletą metų žengėme į priekį visose srityse, pradedant vaikų ugdymu, masiškumo didinimu, baigiant regbio komunikacija. Į priekį žengia ir moterų regbis, o Lietuvoje rengiami Europos čempionatai, apie kuriuos anksčiau net nebūdavo kalbų.  Tikiu, kad ateityje Lietuvoje vyks ir „Grand Prix“ kovos. Jau netrukus pradėsime ruoštis elitiniam divizionui“, – teigė Lietuvo rinktinę į pergales vedęs treneris Sigitas Kukulskis.

Paskutinį kartą elitiniame Senojo žemyno čempionate Lietuvos R7 rinktinė žaidė 2010 metais. Puikiai pasirodę atrankiniuose turnyruose Lenkijoje ir Danijoje, lietuviai iškovojo kelialapį finalinį etapą, kuris vyko Maskvoje. Deja, tame čempionate lietuviai tarp 12 komandų užėmė 11-ą vietą ir turėjo vėl iš naujo kovoti dėl sugrįžimo į elitą. Keletą metų Lietuvos komanda varžėsi A divizione, tačiau dažniausiai likdavo lentelės viduryje ir niekaip negalėjo sugrįžti tarp pajėgiausių Europos rinktinių. Tačiau 2013 m. atsinaujinusi Lietuvos regbio federacija ėmėsi ryžtingų darbų ir rezultatų ilgai laukti neteko. Vis daugiau Lietuvos regbininkų išvyksta žaisti į užsienį, atsirado daugiau rėmėjų, rengiamos kokybiškos stovyklos, o Lietuvai suteikta teisė organizuoti vyrų ir moterų Europos čempionatus.

Regbio-7 sportas vėl tapo olimpinė sporto šaka ir grįš į 2016 metais į olimpiadą Rio de Žaneire. Tiesioginį kelialapį į olimpines žaidynes gaus 2015 metų „Grand Prix“ diviziono čempionas.

Europos regbio-7 čempionato A diviziono čempionais tapo:

Žaidėjai: Arnas Staniulis, Gediminas Liutkus, Jonas Mikalčius, Justinas Vasiliauskas, Justinas Urbonas, Martynas Liansbergas, Mindaugas Misevičius, Dovydas Taujanskas, Mantautas Vilimavičius, Domantas Bagužis, Justinas Šernas, Vytaras Bloškys. Treneriai: Sigitas Kukulskis, Warren Abraham.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: