BasketNews.lt/V.Mikaitis nuotr.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės nariams nesuprantama idėja įvesti amžiaus apribojimą olimpiniame krepšinio turnyre. NBA komisaras Davidas Sternas siūlo neleisti olimpiadoje žaisti vyresniems nei 23 metų krepšininkams ir pasaulyje jau sukėlė nemažą pasipiktinimo audrą.

„Nesąmonė, – vienu žodžiu tokius svarstymus apibūdino Lietuvos rinktinės žaidėjas Mantas Kalnietis. – Kiekvienas žmogus turi savo nuomonę, bet manau, kad tokiu atveju turnyras prarastų pasaulinę reikšmę.“

Jeigu būtų priimtas Sterno siūlymas, 25 metų Kalnietis bei dar 10 šiemetinės rinktinės narių negalėtų dalyvauti olimpiadoje. Joje žaisti būtų leidžiama tik Jonui Valančiūnui.

NBA vadovas, pritardamas Dalaso „Mavericks“ savininko Marko Cubano mintims, teigė, kad tarptautinės krepšinio organizacijos neuždirba iš olimpiados. NBA siūlo tarptautinei krepšinio federacijai (FIBA) prisidėti prie pasaulio čempionato organizavimo ir šias varžybas iškelti aukščiau už olimpiadą.

Tai labiausiai nepatinka krepšininkams.

„Nuo senų laikų olimpiada buvo didžiausias ir svarbiausias sporto įvykis pasaulyje. Manau, kad taip ir turėtų išlikti, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Rimantas Kaukėnas, žaisiantis antroje olimpiadoje per savo karjerą. – Amžiaus mažinimas būtų labai neprotingas žingsnis. Tai pakeistų požiūrį į olimpiadą.“

Jeigu sensacingi pokyčiai būtų patvirtinti, krepšinio pasaulis pasektų futbolo pėdomis. 1984 metais tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) leido olimpiadoje dalyvauti profesionalams, tačiau tarptautinė futbolo federacija (FIFA), nenorėdama užgožti pasaulio čempionato, neleido olimpiadoje žaisti futbolininkams, turintiems pasaulio čempionatų patirties.

Nuo 1992 metų futbolo turnyre įvesta taisyklė, kad rinktinėms gali atstovauti ne vyresni nei 23 metų futbolininkai, išskyrus po 3 žaidėjus kiekvienai komandai.

Prieš trejus metus FIFA panoro žaidėjų amžių olimpiadoje sumažinti iki 21 metų, tačiau kai TOK pagrasino futbolą apskritai išbraukti iš olimpinių žaidynių programos, nuspręsta palikti galioti egzistuojančią tvarką.

Nė viena kita sporto šaka olimpiadoje dalyvių amžiaus neriboja.

Krepšinis prieš 20 metų žengė priešingu keliu nei futbolas ir dabar neabejojama, kad tai paskatino iki šiol neregėtą krepšinio bumą visame pasaulyje. Tai pripažįsta ir FIBA prezidentas Yvanas Mainini.

„Amžiaus limitas olimpiadoje nebūtų naujiena, nes iki Seulo olimpiados 1988 metais amerikiečiai siųsdavo tik studentus. Tačiau visi matėme, kas nutiko pasaulyje, kai 1992 metais amerikiečiai į olimpiadą atsiuntė „Svajonių komandą“. Sportas išaugo“, – Kaune per pasaulio jaunių čempionatą kalbėjo Mainini.

Su Mainini nuomone netiesiogiai sutiko ir Kaukėnas.

„Jei neatvažiuotų patys stipriausi NBA žaidėjai, pasikeistų amerikiečių požiūris į olimpiadą. Tai nebebūtų stipriausias krepšinio turnyras, – kalbėjo Kaukėnas. – Visgi olimpinis principas turi išlikti ir man Sterno požiūris ne prie širdies.“

Mainini taip ir neatskleidė FIBA požiūrio į Sterno siūlymus, tačiau prieš kelis mėnesius FIBA nacionalinėms federacijoms išplatintame pasaulinių turnyrų reformos plane teigiama, kad pagrindiniu krepšinio turnyru turi išlikti olimpinės žaidynės ir apie amžiaus cenzo sumažinimą neužsimenama.

„Davidas (Sternas) taip kalba dėl NBA klubų savininkų, – įsitikinęs Mainini. – Savininkai nemėgsta, kad europiečiai vasaromis žaidžia FIBA varžybose. Žinau, ką kalba Dalaso „Mavericks“ savininkas Cubanas ar Niujorko „Knicks“ savininkas Jamesas Dolanas. Bet jie pamiršta, kad krepšininkai išmoko žaisti Europoje.“

Patys amerikiečiai taip pat nenorėtų atsisveikinti su galimybe žaisti olimpiadoje. 33 metų Kobe Bryantas, kuris taip pat negalėtų žaisti, jei būtų priimtas toks pasiūlymas, Sterno idėjas pavadino „kvailomis“.

„Mes, žaidėjai, taip galvojame ir norime, kad tai išgirstų visas pasaulis“, – JAV rinktinės vardu kalbėjo vienas geriausių pasaulio krepšininkų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: