Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei įteiktos auksinės monetos
(c) Lietuvos banko archyvo nuotr.

Europos krepšinio čempionato kovas baigusią Lietuvos vyrų rinktinę Lietuvos bankas apdovanojo 50 litų kolekcinėmis auksinėmis monetomis, skirtomis krepšiniui.

„Niekam nekilo abejonių dėl Lietuvos rinktinės ryžto, kovingumo ir atsidavimo. Vyrai verti aukso. Jį įteikiame kartu su nuoširdžiais linkėjimais kitąmet patekti į Olimpines žaidynes Londone ir ten skinti aukščiausius apdovanojimus“, – teigė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Rinktinei įteiktos auksinės monetos – vienos paskutinių, kurias turi Lietuvos bankas. Mat 5 000 vienetų pirmą kartą išleistos 50 litų nominalo auksinės monetos tiražas parduotas itin greitai.

Pirmosios auksinės monetos, skirtos krepšiniui, per jų pristatymą birželį visuomenei Kaune buvo padovanotos legendiniam krepšininkui Arvydui Saboniui, Lietuvos vyrų rinktinės vyriausiajam treneriui Kęstučiui Kemzūrai, Lietuvos krepšinio federacijos prezidentui Vladui Garastui.

Šią vasarą milijono vienetų tiražu išleista ir krepšiniui skirtų 1 lito apyvartinių monetų. Jos paplito ne tik Lietuvoje, bet iškeliavo ir į užsienį krepšinio čempionate dalyvavusių sirgalių piniginėse.

Krepšiniui skirtų monetų grafinius projektus sukūrė Liudas Parulskis, gipsinius modelius – Giedrius Paulauskis. Monetas nukaldino UAB Lietuvos monetų kalykla. 50 litų moneta nukaldinta iš 999 prabos aukso, jos skersmuo 16,25 mm, masė 3,10 g. Apyvartinė moneta nukaldinta iš vario ir nikelio lydinio.

Lietuvos bankas jau yra išleidęs šešiasdešimt devynias kolekcines (progines) monetas. Vienuolika iš jų – auksinės.

Lietuvos banko informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: