Liftų modernizavimui kauptos lėšos bus grąžintos
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno miesto tarybos posėdžio metu buvo pritarta sprendimui iš daugiabučių namų, kuriuose buvo modernizuoti ar rekonstruoti liftai, bendrasavininkių susigrąžinti lėšas, kurias jiems kreditavo kitų namų bendrasavininkiai.

Nuo 2000-ųjų iki 2006 m. gegužės 1 d. Kauno miesto savivaldybė kaupė lėšas daugiabučių namų liftams modernizuoti ar rekonstruoti specialioje sąskaitoje. Už joje sukauptas lėšas buvo atnaujinami liftai pagal tam tikrus liftų modernizavimo planus eilės tvarka. Nuo 2000 m. rugsėjo iki 2007 m. liepos mėn. iš šių lėšų 54 Kauno mieste esančiuose namuose buvo atnaujinti 99 liftai (už 7,23 mln. Lt).

Tačiau 2006-aisiais įstatymiškai pasikeitė kaupiamųjų lėšų rinkimo tvarka, kuri leido liftų atnaujinimo lėšas kaupti tik į administratorių atidarytas administruojamų namų kaupiamąsias arba daugiabučių namų savininkų bendrijų banko sąskaitas. Taip atsakomybė už lėšų tikslingą naudojimą buvo perduota daugiabučių namų priežiūros administratoriams, daugiabučių namų savininkų bendrijoms ir patiems namų gyventojams.

Daugiabučius namus administruojančiose įmonėse nuo 2006-ųjų sukaupta daugiau nei 3,2 mln. Lt. Tačiau visa ši suma išskaidyta į atskirų namų sąskaitas, kuriose lėšų nėra sukaupta tiek, kad jų pakaktų liftui modernizuoti ar rekonstruoti. Tuo tarpu yra daugiabučių, kuriuose liftų eksploatacinės galimybės pasiekė kritinę ribą, todėl juos būtina kuo greičiau atnaujinti.

Pridėjus tas lėšas, kurias atskirų daugiabučių gyventojai kaupė iki 2006-ųjų, jų liftų modernizavimui lėšų užtektų arba trūktų palyginti nedaug. Bet šiuo metu Kauno miesto savivaldybės specialiojoje sąskaitoje liftų kaupiamųjų lėšų likutis tesiekia 12,8 tūkst. Lt, o teisinio mechanizmo, kaip grąžinti kitų namų liftams modernizuoti panaudotas lėšas, iki šiol nebuvo.

Siekdama pateisinti gyventojų teisėtus lūkesčius ir interesus, Taryba nusprendė surinkti lėšas iš tų namų, kuriuose jau yra atlikta liftų modernizacija ar rekonstrukcija panaudojant minėtoje sąskaitoje kauptas lėšas ir grąžinti jas tų namų gyventojams, kurių sukauptos lėšos buvo panaudotos finansuojant liftų modernizavimo darbus.

Patvirtinus lėšų grąžinimo tvarką, penkiasdešimt keturių namų, kuriuose liftai buvo modernizuoti ar rekonstruoti, savininkai turės kas mėnesį pervesti į Savivaldybės sąskaitą nustatytą kaupiamųjų įmokų dydį, kol bus padengtos skolintos lėšos.

„Pagaliau pajudės ledai ir toliau bus tęsiamas daugiabučių namų liftų atnaujinimo procesas, kuris 2007 rugsėjo mėnesį sustojo dėl nesutvarkytos liftų atnaujinimo lėšų administravimo teisinės bazės“, – šio sprendimo nauda neabejojo ir Miesto ūkio komiteto narys Vygandas Gudėnas.

Į Savivaldybės specialiąją sąskaitą liftams modernizuoti ar rekonstruoti grąžintos lėšos bus pervestos į atitinkamų administratorių ar bendrijų atidarytas kiekvieno namo, kuriam reikia grąžinti lėšas, kaupiamųjų lėšų sąskaitas. Šiuo metu Kauno miesto savivaldybės specialiojoje sąskaitoje liftų kaupiamųjų lėšų likutis siekia 12,8 tūkst. Lt. Tuo tarpu daugiabučius namus administruojančiose įmonėse yra sukaupta virš 3,2 mln. Lt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: