Kaunas.lt archyvo nuotr.

Birželio 28-ąją, Maironio mirties dieną, poeto vardu pavadintame muziejuje vyko mansardos, kurią įrengti svajojo tautos dainius, atidarymas.

Muziejaus darbuotojai laiptus, vedančius į mansardą, nubarstė rožių žiedlapiais, iškėlė vėliavą, perrištą juodu kaspinu.

„Nors mansardą atidarome Maironio mirties dieną, nors iškėlėme gedulingą vėliavą, tačiau šios iškilmės yra ir džiaugsmo šventė. Maironis yra gyvesnis už gyvuosius, pildosi jo norai. Muziejus išsiplėtė, čia bus įrengta edukacijos klasė, veiks ekspozicijos. Keli muziejininkai jau dirba naujuose kabinetuose. Nesu linkusi pataikauti, bet šį kartą nuoširdžiai dėkoju Kultūros ministrui Arūnui Gelūnui. Dėkoju ir bendrovės „Restauracija” vadovui Kęstučiui Vaikšnorui, ir Vytautui Vaštakui, kurie sąžiningai atliko darbus, suprato mus, pildė mūsų pageidavimus, kai reikėjo dirbti rekonstrukcijos metu”, – kalbėjo muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė.

„Maironis savyje sujungia lietuvybę, katalikybę ir poetinį idealizmą. Maironis amžinai aktualus ir amžinai gyvas. Dėkoju ir kviečiu džiaugtis”, – sakė ministras A. Gelūnas.

Į mansardos atidarymo iškilmes atvyko miesto meras Andrius Kupčinskas, jo pavaduotojas Vytautas Vasilenko, Tarybos narys Povilas Mačiulis, Kultūros ir turizmo plėtros, Kultūros paveldo skyrių atstovai ir labai daug kauniečių.

„Mes laimingi, kad gyvename Kaune. Kauniečiai yra patys patriotiškiausi, galbūt tai Maironio įtaka. Poeto indėlis atkuriant nepriklausomybę yra neįkainojamas,” – kalbėjo meras A. Kupčinskas, muziejaus direktorei įteikęs trispalvę.

Muziejaus darbuotojus sveikino Maironio sesers Kotrynos palikuonis Mindaugas Babonas. Jis paskaitė savos kūrybos eilėraštį. Meno kūrėjų asociacijos vardu sveikino poetas Petras Palilionis, Maironio muziejui padovanojęs V. Klembos paveikslą „Bunda žemė”.

Naujai įrengtą mansardą pašventino vyskupas Sigitas Tamkevičius. Susirinkusius į iškilmes maloniai nustebino Kauno valstybinio dramos teatro jaunieji aktoriai, kurie skaitė Maironio eiles, laiškus, ištraukas iš to meto rašytų straipsnių ir dainavo.

Danutė Marcinkevičienė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: