(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Ketvirtadienį Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje meras Andrius Kupčinskas pristatė 2009 metų savo veiklos ataskaitą.

2009 m. įvyko 17 Tarybos posėdžių, kuriuose buvo priimta 710 sprendimų svarbiais miestui, jo gyventojams ir vietos bendruomenei aktualiais klausimais. Praeitais metais įvyko 32 Tarybos kolegijos posėdžiai, kuriuose buvo svarstyti ar išklausyti 695 klausimai.

Meras A. Kupčinskas inicijavo ir Tarybai svarstyti pateikė 33 Tarybos sprendimų projektus. 2009 m. A. Kupčinskas aktyviai dalyvavo ES Regionų komiteto – visai Europos Sąjungos vietos ir regionų valdžiai atstovaujančios institucijos – veikloje.

Meras A. Kupčinskas taip pat yra Kauno regiono plėtros tarybos narys. 2009 m. įvyko 15 posėdžių, kuriuose buvo svarstomi ir sprendžiami klausimai dėl regiono projektų, finansuojamų pagal atskiras priemones iš ES fondų ir Lietuvos Respublikos biudžeto lėšų. Kauno miestui pavyko išsikovoti nemažą dalį ES paramos numatytos 2007–2013 metams. Ši parama bus skirta naujiems ir jau pradėtiems investiciniams projektams Kauno mieste (A. Juozapavičiaus prospekto rekonstrukcija, Tilto per Jiesią ir privažiuojamųjų kelių rekonstrukcija, psichikos dienos stacionarų įkūrimui Centro ir Šilainių poliklinikose).

Nemaža ES paramos dalis bus skirta ir Kauno miesto visuomeninių pastatų renovacijai. Pavyzdžiui, Kauno Maironio gimnazijos renovacijai bus skirta beveik 3 mln. Lt, VšĮ Dainavos poliklinikai – 2,3 mln. Lt, Povilo Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejui – 1,16 mln.

2009 m. įvyko 11 susitikimų su diplomatinio korpuso atstovais (ambasadoriais, ambasadų atstovais, garbės konsulais). Ataskaitiniu laikotarpiu Savivaldybėje apsilankė 23 užsienio šalių delegacijos ir kiti užsienio svečiai.

Kalbėdamas apie energetinį miesto saugumą A. Kupčinskas pažymėjo, kad reikia ieškoti alternatyvių energijos šaltinių. „Esame atsakingi už miesto ateitį, todėl turime galvoti apie energijos gavimą iš biomasės ir kitų atsinaujinančių energijos šaltinių “,- sakė A. Kupčinskas.

Mero iniciatyvos

„Kreipiausi į Lietuvos Respublikos Vyriausybę ir Seimą, siūlydamas inicijuoti Lietuvos Respublikos kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo įstatymo 10 straipsnio pakeitimus. Siūlome savivaldybėms skirti 60 procentų Kelių priežiūros ir plėtros finansavimo programos lėšų“,– apie vieną savo iniciatyvų sakė meras A. Kupčinskas.

Miesto vadovas vienas pirmųjų sureagavo į ketinimus uždaryti Kauno tarptautinį oro uostą. „Išreiškiau poziciją, kad Kaunui šis oro uostas yra būtinas, o jo veiklos sustabdymo galimybė nepriimtina“,- pabrėžė meras. A. Kupčinskas išliko principingas ir gindamas Kauno interesus Kauno VLC klausimu.

Kupčinskas kreipėsi į Vyriausybę ir Seimą, siūlydamas teisės aktų, reglamentuojančių valstybės tarnybą, pakeitimus, kurie palengvintų valstybės tarnautojų atleidimą, padidintų jų atsakomybę.

Siekiant atgaivinti Laisvės alėją ir Senamiestį, miesto centre įsikūrusiems verslininkams Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimais jau taikoma mokesčių lengvatų. Kauno miesto savivaldybės taryba pritarė, kad 30 proc. būtų sumažintas 2009 m. nekilnojamojo turto mokestis. Mainais verslininkai skatinami įvairiomis iniciatyvomis į centrą pritraukti daugiau žmonių.

Ieškant būdų gaivinti miesto centrą, verslininkams, dirbantiems Laisvės alėjoje ir Senamiestyje, suteikta nekilnojamojo turto mokesčio lengvatų. Centre įsikūrę verslininkai vasaros sezonui buvo atleisti ir nuo rinkliavos už prekybą lauko kavinėse.

Mero iniciatyva įdiegtas belaidis internetas Laisvės al. (nuo Įgulos bažnyčios iki Vilniaus gatvės) ir Rotušės aikštėje. Projekte dalyvauja dvi bendrovės: AB „TEO“ ir UAB „Mikrovisata“.

„Kreipiausi į Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministeriją, Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, prašydamas teikti daugiau dėmesio viešajai tvarkai palaikyti ir visuomenės saugumui užtikrinti Kauno miesto viešosiose vietose ir rekreacinėse teritorijose, centrinėje miesto dalyje“,- kalbėdamas apie viešojo saugumo užtikrinimą pažymėjo miesto vadovas.

2009 m. lapkričio 20 d. buvo surengtas išvažiuojamasis Vyriausybės pasitarimas Kaune, skirtas miesto problematikai. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nariai išvažiuojamajame posėdyje Kaune nagrinėjo svarbius Kauno miestui ir regionui klausimus. Pasitarime buvo aptarti aktualūs miestui klausimai: dėl Kauno sporto arenos finansavimo, Laisvės alėjos techninio projekto finansavimo, Laisvosios ekonominės zonos strategijos, Kelių priežiūros ir plėtros programų finansavimo įstatymo koregavimo, Integruotų mokslo, studijų ir verslo centrų (slėnių) programų įgyvendinimo, Vytauto Didžiojo karo muziejaus plėtros, Kauno valstybinio dramos teatro rekonstrukcijos, dėl paieškos ir gelbėjimo posto Aukštojoje Fredoje ir kt.

Savivaldybės gyventojams suteikta galimybė pasinaudoti nemokama 800-ąją Savivaldybės informavimo linija.

Kauno miesto savivaldybė 2009 m. buvo pirmoji savivaldybė, įgyvendinusi teisės aktuose numatytą subsidiarumo principą. Savivaldybė atsiklausė gyventojų nuomonės aktualiais miestui klausimais. Apklausos rezultatai buvo apsvarstyti Tarybos posėdyje.

Miesto vadovas atsisakė įsteigti mero fondą. „Man atsisakius galimybės įsteigti tokį fondą, miestas sutaupė 84 tūkst. litų“,- pabrėžė meras.

Visų bendrų pastangų dėka Kauno miesto savivaldybė 2009 m. buvo pripažinta inovatyviausia. Jai įteikta Ūkio ministerijos ir Lietuvos savivaldybių asociacijos Auksinė krivūlė. Kaunas įvertintas už sporto rūmų Nemuno saloje statybų pažangą, elektroninio bilieto projektą ir siekius įgyvendinti perspektyvius „Santakos“ slėnio ir Kauno oro parko projektus.

„Džiaugiuosi, jog Kaunas pagaliau buvo įvertintas ir pagerbtas. Turbūt simboliška, kad 2009 m. ne tik Lietuvos savivalda šventė savo 90-metį, bet ir Kaunas minėjo laikinosios sostinės 90-metį, todėl šis apdovanojimas miestui istoriškai reikšmingas. Jubiliejų Kaunas pasitiko gražiais darbais įvairiose srityse“,¬- kalbėjo meras A. Kupčinskas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: