(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

„Artimiausiu metu Lietuvai negresia Graikiją ištikusi skolų ir deficito krizė, bet ji gali patekti į tokią situaciją per kitus dvejus metus, jei dabar nesiims fiskalinio konsolidavimo priemonių”, – antradienį kalbėjo Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius.

Praeitą savaitę A. Kubilius teigė Seimui, kad jo šalis, kuri sumažino išlaidas ir pakėlė mokesčius įsivyravus giliai recesijai, turi pasiryžti dar griežtesniam taupymui, jei nori išvengti graikiškos skolų krizės.

„Tai buvo metafora, skirta įtikinti Lietuvos politikus, kad nereikia manyti, jog viskas buvo padaryta”, – sakė Premjeras interviu „Reuters Insider” televizijai. „Mano metafora buvo labai paprasta: jei mes tikimės, kad galime nieko nebedaryti kitus dvejus metus, šalį ištiks pietų Europoje matomos problemos”, – sakė A. Kubilius.

A. Kubilius sakė optimistiškai tikįs, kad bus galima sumažinti biudžeto deficitą dar 5 proc. bendro vidaus produkto (BVP), ypač po to, kai šalis sugebėjo įvykdyti griežtas taupymo priemones, prilygstančias maždaug 12 proc. BVP 2009 ir 2010 metais. Bet jis norėjo, kad parlamentas veiktų greitai ir nerimavo, kad Graikijos skolų krizė kelia įtampą tarptautinėse finansų rinkose tuo metu, kai jo šaliai vis dar reikia skolintis.

„Būtent todėl mums reikia kuo greičiau turėti konsolidavimo paketą, nes mes negalim laukti, kol problemos tarptautinėse rinkose taps dar rimtesnės. Būtent todėl aš siunčiau signalą Seimui”, – sakė A. Kubilius.

Finansų ministrė tikino, kad Lietuvai vis dar reikia pasiskolinti apie 2 milijardus litų, net ir po to, kai šių metų vasario mėnesį Lietuva išplatino didžiausią Lietuvos istorijoje – 2 mlrd. JAV dolerių vertės – obligacijų emisiją tarptautinėse rinkose. Nors Lietuva ir įgyvendino griežtas taupymo priemones, vis dėlto 2010 metais šalies biudžeto deficitas sudarys 8 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

A. Kubilius teigė, kad Lietuva, nors ir patyrė nuosmukį, nesvarsto galimybės atsieti litą nuo euro, ir kelia tikslą įsivesti eurą 2014 metais. Paklaustas, ar Graikijos problemos gali pristabdyti euro zonos plėtrą, jis atsakė taip nemanąs.

Lietuva, siekdama 2014 metais įsivesti eurą, įsipareigojo Europos Sąjungai iki 2012 metų sumažinti biudžeto deficitą žemiau 3 proc. BVP. Numatoma, kad 2010 metais šalies biudžeto deficitas sieks 8,1 proc. BVP, o 2011 metais – 5,8 procento.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: