(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Balandžio 5 d., antradienį, 17 val. VDU menų galerijoje „101“ (Laisvės al. 53) atidaroma dailininkės tekstilininkės Gražinos Aleksandros Škikūnaitės paroda „Dangus suveltas vanduo“.

„Kuriu tekstilę. Kartais „minkštą“, o kartais – „kietą“. Renku istorijas, mintis ir vaizdinius. Audinyje jie virsta ženklais ar užuominomis. Tai – mano kasdienybės siužetai, kaskart papildomi naujais vizualiniais užrašais apie svarbius arba visai nereikšmingus dalykus. Šis procesas neturi pabaigos“, – teigia Gražina Aleksandra Škikūnaitė.

Pastarųjų metų tekstilininkės kūryboje („Sapnų lietus“, „Nematomi tiltai“) dominuoja erdvių vaizdiniai – tai dangaus virš Užupio projekcijos ar nutikusių istorijų atspindžiai Vilnelės vandeny. Kiti darbai labiau asmeniški, tačiau privatumas čia derinamas su kultūriniais elementais.

Anot darbų autorės, ji jungianti tarpusavyje įvairias technikas bei medžiagas, tad kiekvienas naujas kūrinys yra tam tikras technologinis iššūkis. „Parodai „Dangus suveltas vanduo“ parengiau keliomis skirtingomis technikomis sukurtų darbų kolekciją. Minkštieji darbai – dažniausiai didelės audinio plokštumos, atlikti mišria technika (veltinio tonavimas, dažymas, spausdinimas, siuvinėjimas, aplikacija ir kt.) – jie gali būti suvokiami kaip tradicinių žanrų kompozicijos, tačiau čia nėra konkrečių vaizdinių, o tik atpasakojamieji fragmentai ir asociacijos. Parodoje eksponuojami keli kietieji darbai („Aš ir Tu“) – tai įvairių tekstilės pluoštų objektai, juose siekiau išsaugoti aptakią antropomorfinę formą, kurią žiūrovas norėtų liesti“, – teigė G. A. Škikūnaitė.

Naujausias ciklas „Kasdieniškas“ dėliojamas iš atskirų, kartais net neturinčių jokio ryšio fragmentų. Jame panaudotos atviroje dirbtuvėje VDU Menų fakultete sukurtos detalės, kurios komponuojamos kaip pagrindinis kūrinio elementas. Pridėta vizualinė informacija čia gali būti vertinama ir kaip piešinys paraštėse, ir kaip vizualinis pokalbis su bendraautoriais. Šiame darbų cikle svarbi ne tik meninė visuma, bet ir kūrybinio proceso eiga, jungtys tarp atskirų dalių ir santykis su kūrybinio proceso dalyviais, kurių dauguma, deja, liko nežinomi…

Gražina Aleksandra Škikūnaitė gimė ir gyvena Vilniuje. 1993 m. baigė Vilniaus dailės akademiją, tekstilės specialybę. Dailininkė nuolatos dalyvauja Lietuvos dailininkų sąjungos parodose; dalyvavo tarptautinėse parodose ir meno projektuose Rumunijoje, Rusijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Lenkijoje.

Paroda veiks iki balandžio 21 d. Galerija atidaryta II–V 12–18 val.

Kontaktinis (-iai) asmuo (-enys):
Daiva Citvarienė
El. p. d.citvariene@mf.vdu.lt
Tel. 8 685 61929

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: