Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Mirė džiazo klavišininkas ir prodiuseris, “Grammy” laureatas Georgeas Dukeas (Džordžas Djukas), kurio muzika per daugiau kaip 40 metų trukusią karjerą įkvėpė akustinį džiazą, elektroninį džiazą, “funk”, ritmenbliuzą ir soulą. Jam buvo 67-eri.

G.Dukeo atstovas sakė, kad atlikėjas mirė pirmadienį vakare Los Andžele. Muzikantas buvo gydomas nuo lėtinės limfocitinės leukemijos.

G.Dukeas gimė San Rafaelyje Kalifornijoje.

Jis dalyvavo įrašant Franko Zappos (Frenko Zapos) albumus ir grojo “Don Ellis Orchestra”, Cannonballo Adderley (Kenonbolo Aderlio) grupėje, su džiazo muzikantu Stanley Clarkeu (Stenliu Klarku). G.Dukeas taip pat groja klavišiniais Michaelo Jacksono (Maiklo Džeksono) 1979 metų albume “Off the Wall”.

Jo žmona Corine (Korin) nuo vėžio mirė pernai. Jis kelis mėnesius negalėjo muzikuoti, bet įveikė gedulą ir parašė albumą “DreamWeaver”, kuris buvo išleistas praėjusį mėnesį. Jame skamba ir jaudinama baladė velionei žmonai “Missing You”.

G.Dukeas būdamas ketverių ir pamatęs Dukeo Ellingtono (Djuko Elingtono) pasirodymą pradėjo mokytis groti pianinu.

G.Dukeas sakė, kad daug apie muziką išmoko lankydamas bažnyčią, kuri padėjo jam prie savo garso pridėti “funk” stilių. Jis grojo mokyklos džiazo grupėse, didelę įtaką jam padarė Milesas Davisas (Mailsas Deivisas).

G.Dukeas baigė San Fransisko konservatoriją ir San Fransisko valstijos universitetą.

1976-aisiais jis tapo solistu ir išleido daugiau kaip 30 solinių albumų. Jis taip pat buvo M.Daviso, Smokey Robinsono (Smokio Robinsono), Gladys Knight (Gladis Nait), Dionne Warwick (Dion Vorvik) ir Natalie Cole (Natali Koul) prodiuseris.

Jis dirbo muzikos apdovanojimų “Soul Train” ir kitų specialių renginių muzikos direktoriumi. Jis taip parašė dainų filmams “Penki širdies dūžiai” (The Five Heartbeats) ir “Karatė vaikis III” (Karate Kid III).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: