(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Penktadienį posėdžiausianti Kauno miesto savivaldybė turėtų patvirtinti Kauno miesto savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos priemonių vykdymo 2010 m. ataskaitą ir aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos 2011 m. priemonių finansavimo planą.

Pagal Kauno miesto savivaldybės tarybos patvirtintą 2010 m. priemonių finansavimo planą buvo numatyta surinkti 904 tūkst. litų lėšų. Iki šių metų sausio 1 dienos surinkta daugiau kaip 1,2 milijonų litų: planuota mokesčių už taršą – 700 tūkst., surinkta – 985,8 tūkst., planuota mokesčių už valstybinius gamtos išteklius – 200 tūkst., surinkta – 199,9 tūkst., planuota mokesčių už želdinių sunaikinimą – 4 tūkst., surinkta – 39,7 tūkst.

2010 m. priemonių finansavimo plane numatyta 1,45 mln. litų išlaidų. Faktiškai iki 2011 m. sausio 1 d. panaudota 1,26 mln. Iš likučio – 510,5 tūkst. – 2011-aisias bus finansuojamos trys priemonės.

Savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiajai programai 2010 metais pervesta 245 tūkst. litų.

Iš 2010 m. programoje numatytų 17 priemonių dėl objektyvių priežasčių nebuvo vykdomos šios priemonės:

1. Priemonė “Kauno miesto miškų ir parkų vidinės miškotvarkos projektui parengti” (tęstiniai darbai), kuriai buvo numatyta 88,2 tūkst. Lt. Parengtas Kauno valstybinių miškų vidinės miškotvarkos projektas buvo viešai apsvarstytas su visuomene. Kadangi tikslinama Kauno miesto savivaldybės valstybinės reikšmės miškų plotų schema (Savivaldybė pateikė pretenziją, kad konkretūs plotai nebūti išimti iš miško žemės), būtina koreguoti ir vidinės miškotvarkos projektą. Todėl priemonė perkeliama į 2011 metus. Sutartis galioja iki 2011 liepos 1 dienos.

2. Priemonė “Komunalinių atliekų tvarkymo sistemai tobulinti”, kuriai buvo numatyta 21 tūkst. Lt. Buvo planuojama įrengti aikštelę Savivaldybės lėšomis, tačiau vadovaujantis Kauno miesto atliekų tvarkymo taisyklių nuostatomis atliekų konteinerių aikštelę Šv. Gertrūdos g. 64 savo lėšomis įrengs UAB “Kauno švara”.

3. Priemonė “Bešeimininkiams arteziniams gręžiniams tamponuoti”, kuriai buvo numatyta 7 tūkst. Lt. Savivaldybė kreipėsi į teismą dėl statinių, kurie neturi savininkų (ar kurių savininkai nežinomi) pripažinimo bešeimininkiais ir jų perdavimo valstybės ar Savivaldybės nuosavybėn. Įteisinus artezinius šulinius kaip Savivaldybės nuosavybę, bus galimybė juos tamponuoti.

4. Priemonė “Specifinių atliekų surinkimo sistemos plėtrai įgyvendinti (žaliosioms ir pavojingoms buities atliekoms surinkti apvažiavimo būdu ir specialiais konteineriais, padangoms surinkti ir išvežti iš stambiųjų atliekų aikštelių, liuminescencinėms lempoms ir nuodingoms medžiagoms išvežti iš biudžetinių įstaigų)”, kuriai buvo numatyta 31 tūkst. Lt. Lėšos nepanaudotos dėl užsitęsusių viešųjų pirkimų procedūrų. Sutartis su UAB “Žalvaris” pasirašyta 2010 m. lapkričio 17 d.

5. Priemonė “Dalyvavimui tarptautiniame projekte “Saugumo ir judrumo optimizavimas dėl darnaus transporto ir sveikatos” (angl. Safety and mobility optimization for sustainable transport and health)”, kuriai buvo numatyta 28,4 tūkst. Lt (dalinis finansavimas). Planuotos lėšos nepanaudotos ir perkeltos į 2011 metus.

2010 m. ataskaita bus teikiama Aplinkos ministerijai, Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentui ir Statistikos departamentui.

Sprendimo projekto taip pat norima patvirtinti 2011 m. priemonių finansavimo planą. 2011 m. priemonių finansavimo plane numatomos visos Aplinkos apsaugos skyriaus vykdomų programų prioritetinės priemonės.

Pagrindinis Kauno miesto savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos finansavimo šaltinis – mokesčiai, įstatymų nustatyta tvarka mokami už teršalų išmetimą į aplinką, mokesčiai už valstybinius gamtos išteklius ir mokesčiai už želdinių sunaikinimą. 2011 metais numatoma surinkti 950 tūkst. litų.

2011 m. priemonių finansavimo plano išlaidų skiltyje numatoma:

1.Išlaidos priemonėms, kuriomis kompensuojama aplinkai padaryta žala; gamtosaugos objektams projektuoti, statyti, rekonstruoti, remontuoti, eksploatuoti; aplinkos teršimo šaltiniams pašalinti – 1,052 mln. litų. Tai sudaro 72 proc. bendros išlaidoms skirtos sumos.

2. Išlaidos Savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiajai programai – 190 tūkst. litų, tai sudaro 20 proc. planuojamų 2011 m. surinkti mokesčių sumos (be praėjusių metų likučio).

3. Išlaidos kitoms aplinkos apsaugos priemonėms – Kauno miesto savivaldybės švietimo ir aplinkosauginiams renginiams, aplinkos stebėsenai (monitoringui) ir dalyvavimui tarptautiniame projekte „MERCX” – 217,7 tūkst. litų, tai sudaro 14 proc. bendros išlaidoms skirtos sumos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: