(c) Stock.xchng archyvo nuotr.
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Lietuvos mokslo jėgos bus telkiamos atskiruose teminiuose mokslo centruose, kurie bus pajėgūs atlikti aukšto lygio darbus ir konkuruoti tarptautiniuose projektuose. Vyriausybė šiandien pritarė dešimties institutų pertvarkai – pagal bendras tyrimų kryptis jie bus sujungti į keturis naujai steigiamus mokslo centrus.

Vilniaus universiteto Ekologijos institutas, Geologijos ir geografijos institutas bei Botanikos institutas susijungs į Gamtos tyrimų centrą. Lietuvos žemdirbystės institutas, Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institutas ir Lietuvos miškų institutas integruosis į Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centrą. Jungiant Vilniaus universiteto Eksperimentinės ir klinikinės medicinos institutą ir Vilniaus universiteto Imunologijos institutą bus įkurtas Inovatyvios medicinos centras, o

Socialinių tyrimų ir Darbo ir socialinių tyrimų institutų pagrindu bus įsteigtas Lietuvos socialinių tyrimų centras.

Mokslo centrams bus suteiktas valstybinių mokslinių tyrimų institutų statusas, jie savo veiklą  pradės nuo 2010 m. sausio 1 d. Vėliau planuojama steigti dar tris mokslo centrus. Jungiant Fizikos institutą, Chemijos institutą ir Puslaidininkių fizikos institutą, bus įkurtas Fizinių ir technologijos mokslų centras. Prie Vilniaus universiteto prijungiant Biochemijos institutą ir Biotechnologijos institutą bus steigiamas Gyvybės mokslų centras. Prie Vilniaus universiteto prijungus Matematikos ir informatikos institutą taip pat ketinama steigti Informatikos ir informacinių technologijų mokslų  centrą.

Pasak švietimo ir mokslo viceministrės Nerijos Putinaitės, žengtas dar vienas žingsnis, įgyvendinant mokslinių tyrimų institutų tinklo pertvarką, vykdomą pagal mokslo, studijų ir verslo slėnių planą. Iki šiol Lietuvoje veikė 44 savarankiški arba universitetiniai institutai ir ministerijoms pavaldžios mokslo įstaigos. „Lietuvos mokslo potencialas telkiamas pagal giminingas tyrimų sritis, kad  pertvarkę turimus išteklius sukurtume savotiškus „mokslo kumščius“, – sako  N. Putinaitė. –  Tokiu būdu siekiama efektyviai panaudoti ES struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto lėšas sprendžiant Lietuvai svarbias ūkio sektorių plėtros problemas ir stiprinant jėgas tarptautinėje mokslo rinkoje“.

Vyriausybė jau anksčiau yra pritarusi trylikos kitų mokslo institutų reorganizavimui juos integruojant į universitetus. Nuo ateinančių metų pradžios Termoizoliacijos institutas bus prijungtas prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Gyvulininkystės institutas ir Veterinarijos institutas – prie Lietuvos veterinarijos akademijos. Architektūros ir statybos institutas, Fizikinės elektronikos institutas ir Maisto institutas taps Kauno technologijos universiteto padaliniais, o Vandens ūkio institutas ir Žemės ūkio inžinerijos institutas įsilies į Lietuvos žemės ūkio universiteto struktūrą. Į Kauno medicinos universitetą integruosis Biomedicininių tyrimų institutas, Endokrinologijos institutas, Kardiologijos institutas bei Psichofiziologijos ir reabilitacijos institutas. Prie Vilniaus universiteto bus prijungtas Teorinės fizikos ir astronomijos institutas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: