© shownet.lt archyvo nuotr.

Pasaulyje vis plačiau švenčiant muzikos įrašų parduotuvių dieną šiemet pirmą kartą ji bus paminėta ir Lietuvoje. Šeštadienį sostinės Rūdninkų knygynas ne tik pasiūlys specialių muzikos albumų, nuolaidų, tačiau jame gros ir įvairūs muzikantai.

Pasak Rūdninkų knygyno vadovo Deimanto Vainilkos, melomanai įvertins specialiai „Record Store Day“ skirtų įrašų asortimentą, kuriame bus galima rasti „The White Stripes“ (beje, šių metų pasaulinės muzikos įrašų dienos mecenatas yra Jackas White’as), „The Cure“, „Pink Floyd“, „Pulp“, „Röyksopp“, „Sigur Rós“, Milesą Davisą, „Public Enemy“ ir kitus.

Šeštadienį visai Rūdninkų knygyne parduodamai muzikai bus taikoma 10% nuolaida, o parduodami albumai bus žymimi muzikos parduotuvių įrašų dienos lipduku. Knygyne pasirodymus surengs ir įvairūs muzikantai: „Martin Wall“ (12 val.), „Ai Šeip Bičiukai“ (13 val.), „Baltasis kiras“ (14 val.), Elle G (15 val.), Šarūnas Petrutis (16 val.).

Muzikos leidyba užsiimančios agentūros M.P.3 vadovas Vaidas Stackevičius tikisi, kad ši šventė prigis ne tik tarp Lietuvos melomanų, bet ir Baltijos šalyse. Estijoje ji jau buvo švenčiama praėjusiais metais.

„Šią savaitę socialiniuose tinkluose buvo matyti, kad apie artėjančią muzikos parduotuvių dieną kalbama ir jai ruošiamasi Latvijoje ir Estijoje, tad panašu, kad užgimsta nauja graži tradicija“, – sakė Vaidas Stackevičius.

Muzikos įrašų parduotuvių diena gimė 2007 metais, kai daugiau nei 700 nepriklausomų muzikos parduotuvių Jungtinėse Valstijose susibūrė tam, kad galėtų atšvęsti savo unikalios kultūros raidą. Sumanymas netruko paplisti visame pasaulyje ir kiekvienais metais šį ivykį mini vis daugiau nepriklausomų muzikos parduotuvių, grupių bei muzikos mylėtojų.

Vieną dieną metuose muzikos įrašų parduotuvės bei muzikantai renkasi kartu švęsti muzikos meną. Šiai dienai išleidžiami vinilai, CD ar išskirtinė atributika, šimtai atlikėjų pasaulyje surengia pasirodymus pagerbti muzikos įrašų parduotuvių dieną.

„Nėra nieko labiau kerinčio pasaulyje už muzikos įrašų parduotuvę“, – prisipažįsta seras Paulas McCartney. „Matydamas muzikos įrašų kolekciją, jauti, kiek daug fantastiškų prisiminimų ji gali sukelti, todėl aš labai palaikau muzikos įrašų parduotuvių dieną.“

Grupių „Blur“ ir „Gorillaz“ lyderio Damono Albarno įsitikinimu, muzikos įrašų parduotuvės išliks ilgiau už muzikos industriją tokią, kokią mes dabar žinome. „Muzikos įrašų parduotuvė, kurioje labiausiai mėgstu lankytis, yra tarsi biblioteka, kurioje gali klausyti muzikos, pasikeisti idėjomis ir būti jų įkvėptas. Net šiais duomenų apsikeitimo laikais niekas neatstos veido išraiškos žmogaus, kai jis groja tai, ką tikrai vertina, ir mano, kad tau taip pat verta tai išgirsti. Tai ypatinga!“, – sakė Damonas Albarnas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: