Naujoji sistema sumažins popierizmo srautus
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Nuo šių metų liepos pradžios Lietuvos savivaldybėse pradedama diegti moderni Švietimo valdymo informacinė sistema, skirta regionams. Ši technologinė naujovė iki minimumo sumažins popierizmo srautus – įstaigų susirašinėjimą ir gebės pateikti reikalingą duomenų analizę, prognozuojamus rezultatus.

Pilotinis projektas jau buvo išbandytas aštuoniose savivaldybėse – Kaune, Panevėžyje ir Šiauliuose, Alytaus mieste ir rajone, Ignalinos, Kelmės ir Kretingos rajonuose, o nuo 2012 metų pradžios didelių techninių galimybių sistema aprėps visą Lietuvą.

Naujojoje sistemoje integruojami įvairūs duomenų šaltiniai: mokinių, pedagogų, švietimo ir mokslo institucijų registrai, socialinės paramos informacinė sistema, mokyklų elektroninių dienynų duomenys ir kt.

Pagal vienodus rodiklius bus galima matyti kiekvienos savivaldybės, mokyklos būklę įvairiais pjūviais, juos palyginti. Tai pat bus galima stebėti, analizuoti, kaip švietimo įstaigų tikslai, pavyzdžiui, prieinamumas, kokybė ar ekonomiškumas dera su tokiais rodikliais kaip įstaigų materialinio aprūpinimo lygis, darbuotojų kvalifikacijos, ugdymo organizavimo paslaugų kokybė ir kt.

Pasak švietimo ir mokslo viceministro Vaido Bacio, vartotojas informaciją galės gauti įvairia forma – statistinius duomenis, analitines ataskaitas, prognozuojamas pasekmes ir t.t.

„Savivaldybės, švietimo įstaigos bus išvaduotos nuo popierinio, neretai dubliuojamo duomenų rinkimo ir pateikimo, – sako viceministras. – Didžiulė integruotų registrų duomenų bazė leis sukauptą informaciją naudoti švietimo analizei ir planavimui, politiniams, vadybiniams ir administraciniams sprendimams pagrįsti. Pavyzdžiui, bus galima stebėti savivaldybės ar konkrečios mokyklos mokinių pažangumo, pamokų lankomumo tendencijas, koks mokytojų darbo krūvis, kvalifikacijos privalumai, ir šiuos rodiklius palyginti su kitomis mokyklomis ar savivaldybėmis“.

Be bendros visoms savivaldybėms erdvės, kiekviena galės susikurti savo virtualią erdvę, kurioje administruos tik savo duomenis, pritaikys savo unikalius rodiklius ir stebės švietimo procesus.

Numatoma, kad, įdiegus šią sistemą, bus sudarytos sąlygos kompleksiškai vertinti atskirų mokyklų ir savivaldybių rezultatus pagal visus pagrindinius įstaigų parametrus, taip atsisakant iki šiol įprasto itin riboto ir neobjektyvaus mokyklų vertinimo pagal brandos egzaminų įvertinimus ar įstojimo į aukštąsias mokyklas rezultatus.

Švietimo informacinių technologijų centro vadovas Vaino Brazdeikis teigia, kad pradedanti veikti Švietimo valdymo informacinė sistema, skirta regionams, pirmoji tokios aprėpties ir pobūdžio sistema Lietuvoje. Ji buvo sukurta, remiantis savivaldybių administracijų poreikiais bei gerąja kitų šalių patirtimi. Projektui skirta per 2 mln. Lt iš ES lėšų.

Švietimo ir mokslo ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: