(c)stock.xchng archyvo nuotr.

Š.m. birželio 15 dieną sėkmingai užbaigti rangos darbai paskutiniuose Kauno, Kėdainių, Jonavos, Raseinių ir Kaišiadorių rajonuose esančiuose Europos Sąjungos direktyvų reikalavimų neatitinkančiuose sąvartynuose. Sukurta regioninė atliekų tvarkymo sistema sumažins gruntinio vandens ir dirvožemio taršą, neigiamą poveikį žmonių sveikatai.

Dar 2008 metų rugsėjį buvo pasirašyta 19,4 mln. litų vertės rangos darbų atlikimo sutartis tarp UAB „Luidas\\\”, VšĮ „Kauno regiono atliekų tvarkymo centras“ ir Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projekto valdymo agentūros. Sutarties įgyvendinimo laikotarpiu sąvartynuose buvo perskirstytos, surinktos vėjo išnešiotos ir neteisėtai išverstos atliekos, nustatytas jų kiekis. Sąvartynai buvo uždengti nepralaidžiu vandeniui grunto sluoksniu, įrengtos dujų oksidavimo sistemos. Naujai suformuoti ir gruntu uždengti kaupai apsėti daugiametėmis žolėmis.

Kauno, Kėdainių, Jonavos, Raseinių ir Kaišiadorių rajonuose buvo uždaryti 58 vidutiniai ir maži sąvartynai. Projektui įgyvendinti iš Europos Sąjungos Sanglaudos fondo skirta 14,6 mln. litų, iš Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto – 4,8 mln. litų. Nuo 2009 m. liepos 16 d. Kauno regiono atliekos kaupiamos dviejuose ES reikalavimus atitinkančiuose regioniniuose sąvartynuose.

Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijos aplinkos projektų valdymo agentūra

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: