(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šiais metais pagal inovacinių čekių schemą labai mažų, mažų ir vidutinių įmonių, siekiančių diegti inovacijas, moksliniams tyrimams bus skirta paramos už 1 mln. litų. Ūkio ministras Dainius Kreivys įsakymu patvirtino inovacinių čekių schemą.

Inovacinis čekis – tai nustatyto dydžio tikslinės paskirties mokėjimo dokumentas, skirtas paslaugoms iš mokslo ir studijų institucijų įsigyti.

Paramos inovaciniais čekiais esmė – „greiti pinigai verslui“, t. y. greitai gaunama parama, pavyzdžiui, moksliniams tyrimams ir technologinei plėtrai.

„Inovacinių čekių parama siekiame paskatinti įmones naudotis mokslo pasiekimais ir naujausiais tyrimais, o mokslo įstaigas labiau orientuoti savo veiklą į verslo poreikius ir komercializuoti tyrimus“, – sakė ūkio viceministras Mindaugas Petrauskas.

Inovaciniai čekiai bus dviejų rūšių – 10 tūkst. Lt ir 20 tūkst. Lt vertės. Pirmieji bus finansuojami 100 proc., o antrieji – 75 proc. Viena įmonė per metus galės gauti vieną čekį.

Per inovacinius čekius teikiama parama bus skiriama technologinę plėtrą skatinantiems moksliniams tyrimams, techninėms galimybių studijoms bei paslaugoms, susijusioms su pramoninės nuosavybės dokumentų rengimu, įsigyti.

Įmonė, gavusi inovacinį čekį, turės parengti glaustą techninę specifikaciją ir kreiptis į sudarytame sąraše esančią ir jos poreikius galinčią patenkinti mokslo ir studijų instituciją. Ministro įsakymu patvirtintą sąrašą sudaro apie 20 valstybinių mokslo tyrimų institutų, universitetų, panorusių dalyvauti inovacinių čekių įgyvendinimo projekte.

Šiuo metu rengiamas tvarkos aprašas inovaciniam čekiui gauti. Tikimasi, kad parama inovaciniais čekiais verslas jau galės pradėti naudotis šių metų vasarą.

Pagal pažangią inovacinių čekių schemą parama pirmą kartą buvo suteikta Olandijoje. Šiuo metu parama inovaciniais čekiais teikiama Didžiojoje Britanijoje, Airijoje, Suomijoje, Čekijoje ir kitose Europos šalyse. Vieno inovacinio čekio vertė Europos šalyse siekia nuo 8 tūkst. litų iki 24 tūkst. litų.

LR Ūkio ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: