Nemokama sezoninė gripo vakcina jau sveikatos priežiūros įstaigose
(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

100 tūkst. sezoninio gripo vakcinos dozių, nupirktų Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis, jau pristatyta į šalies sveikatos priežiūros įstaigas.

Nemokamai nuo sezoninio gripo bus skiepijami pavojingų gripo komplikacijų rizikos grupei priskiriami asmenys: vyresni nei 65 metų ir bet kurio amžiaus sergantieji lėtinėmis ligomis (širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ir kt.), taip pat gyvenantieji globos ir slaugos įstaigose bei medicinos darbuotojai.

Šiemet, kaip ir pernai, buvo nupirkta prancūziška gripo vakcina „Vaxigrip“ (gamintojas „Sanofi Pasteur“). Ši vakcina pasiekė poliklinikas, ligonines bei globos ir slaugos namus – visas įstaigas, pateikusias paraiškas šiai vakcinai gauti. Šia vakcina skiepys 486 gydymo įstaigos.

Dėl skiepų rizikos grupei priskiriami asmenys turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Patariame skiepijimosi neatidėlioti, nes dabar tinkamiausias metas skiepytis nuo šios ligos. Kadangi kasmet keičiasi gripo virusas ir kasmet kuriama nauja vakcina nuo gripo, skiepytis neturėtų pamiršti ir tie gyventojai, kurie skiepijosi pernai.

Skiepai yra pati efektyviausia specifinė imunoprofilaktikos priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Skiepytis rekomenduojama kasmet prieš prasidedant gripo sezonui, tačiau galima pasiskiepyti ir vėliau.

Pasaulio sveikatos organizacija pasiskiepyti rekomenduoja daugumai, o ypač 65 m. ir vyresniems bei visų amžiaus grupių asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis: širdies ir kraujagyslių, plaučių, bronchine astma, metabolinėmis, inkstų ligomis bei asmenims, kurių imunitetas yra nusilpęs.

Lietuviai nėra itin dideli skiepijimosi entuziastai. Kasmet nuo gripo pasiskiepija iki 6 proc. visų Lietuvos gyventojų. Tai vienas mažiausių rodiklių Europos Sąjungoje. Pavyzdžiui, Norvegijoje pasiskiepija per 50 proc., Vokietijoje – per 60 proc., Didžiojoje Britanijoje – apie 75 proc., Nyderlanduose – apie 80 proc. gyventojų. Minėtose šalyse skiepai nuo gripo yra savaime suprantamas apsisaugojimo nuo šios ligos būdas.

Gripo profilaktika kur kas pigesnė ir efektyvesnė priemonė nei susirgusiųjų gydymas. Kiekvieną raginame rūpintis savo sveikata ir įvertinti, kas labiau apsimoka – skiepas ar visokie papildai bei vaistai jau susirgus.

Valstybinės ligonių kasos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: