(c) KaunoZinios.lt archyvo nuotr.

Kaunas yra lyderis Lietuvoje pagal elektroninio bilieto įdiegimą ir jo panaudojimo galimybių plėtrą. Nuo liepos mėnesio kauniečiai ir miesto svečiai viešajame transporte galės naudotis vienkartinio važiavimo elektronine kortele bei naudoti ją atsiskaitant už automobilio statymą mieste.

Miesto meras Andrius Kupčinskas pažymėjo, kad e.bilieto panaudojimo galimybės yra neribotos. „Kaunas pirmauja e.bilieto diegimo srityje. Nuo liepos mėnesio miestiečiai ir miesto svečiai dalyje miesto gatvių už automobilių stovėjimą galės atsiskaityti elektronine kortele. Derinamos galimybės su „Lietuvos geležinkeliais“ dėl e.bilieto panaudojimo ne tik viešajame miesto transporte, bet ir traukiniuose. Plečiantis e.bilieto galimybes, judame link elektroninės miesto gyventojo kortelės įdiegimo“, – spaudos konferencijoje sakė meras A. Kupčinskas.

Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras teigė, kad pirmas e.bilieto įdiegimo etapas jau baigtas. „Toliau planuojame vienkartinio važiavimo e.bilietų įdiegimą. Jau vyksta derybos su tokių bilietų platintojais“, – teigė P. Keras.

UAB „Automobilių stovėjimo aikštelės“ šiais metais planuoja įrengti dešimt mokėjimo automatų, kuriuose bus galima atsiskaityti ne tik monetomis, bet ir e.kortele.

„Birželio mėnesį bus įrengti ir testuojami pirmieji mokėjimo automatai su e.kortelės skaitytuvais. Tokius įrengsime prie Kauno medicinos universiteto klinikų, Rotušės aikštės, Vasario 16-osios gatvėje, šalia mūsų būstinės Gedimino g. 45 ir kitose vietose. Planuojame iki 2012 metų atnaujinti visus savo mokėjimo automatus“, – sakė UAB „Automobilių stovėjimo aikštelės“ vadovas Algimantas Puidokas.

Birželio mėnesį e. kortelių skaitytuvai bus testuojami ir viešajame transporte. „Šiuo metu deramės su skaitytuvų gamintojais ir bilietų platintojais. Po dviejų mėnesių tikimės pradėti vienkartinio važiavimo e.bilieto testavimą tam, kad jau nuo liepos 1 dienos keleiviai juo galėtų pradėti naudotis“, – pažymėjo AB „Autrolis“ vadovas Mindaugas Legas.

M.Legas neabejoja, kad elektroninė naujovė ne tik dar labiau prigis tarp miestiečių, bet ir padės įmonei sutaupyti nemažai lėšų. Iki šiol „Autrolis“ kasmet išplatindavo apie 14 milijonų popierinių bilietų. Visiškai atsisakius popierinių bilietų, bendrovė per metus sutaupys apie 1 mln. litų.

Tam, kad gyventojai suspėtų priprasti prie elektroninių bilietų, pereinamuoju laikotarpiu, kuris truks apie pusmetį, troleibusuose dar bus galima nusipirkti ir vienkartinių bilietėlių.

Elektroninį bilietą šiuo metu galima įsigyti savaitei, mėnesiui arba trims mėnesiams, priklausomai nuo to, kiek keleivis papildo savo sąskaitą. Planuojama, kad nuo liepos 1 d. elektroninė kortelė galios ir tris dienas. Manoma, kad tuo itin aktyviai naudosis Kauno miesto svečiai.

Šiuo metu elektroniniu bilietu Kaune naudojasi apie 60 tūkst. žmonių, bet tikimasi, kad kitais metais elektroninės kortelės naudotojų padaugės iki 100 tūkstančių.

Kalbėdami apie e.bilieto teikiamų paslaugų integravimo galimybes su kitais didžiaisiais Lietuvos miestais Savivaldybės vadovai pažymėjo, kad daug kas priklauso nuo kitų miestų pastangų diegiant e. bilieto sistemą.

„Kai Vilnius ir Klaipėda bus pasiruošę, tada bus galima kalbėti apie e.bilieto sistemų integravimą į vieną sistemą“, – pažymėjo P.Keras.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: