© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV federalinis teisėjas antradienį panaikino Oklahomos draudimą tuoktis tos pačios lyties asmenims, nurodydamas, kad jis yra nekonstitucinis.

Maždaug prieš mėnesį panašus sprendimas buvo priimtas Jutoje.

Sprendimas ilgoje Oklahomos byloje taip pat buvo priimtas po Aukščiausiojo Teismo birželio mėnesio sprendimo, kuriuo nustatoma, kad susituokę tos pačios lyties asmenys turi teisę į tas pačias privilegijas ir garantijas kaip susituokusios heteroseksualios poros.

“Teismas mano, kad Oklahomos konstitucinė pataisa, apribojanti santuoką tik priešingos lyties asmenų poromis, pažeidžia JAV konstitucijos 14-osios pataisos Vienodos įstatymo apsaugos išlygą”, – savo išvadose rašė JAV apygardos teisėjas Terence’as Kernas (Terensas Kernas).

Prieš mėnesį federalinis teisėjas Jutoje panaikino tos valstijos draudimą tuoktis tos pačios lyties asmenų poroms ir po tokio sprendimo ten susituokė šimtai porų.

Tačiau JAV Aukščiausiasis Teismas vėliau laikinai sustabdė tokias santuokas, nes valstija pateikė skubų prašymą sustabdyti to teisėjo sprendimo galiojimą, nors federalinė vyriausybė nurodė, kad visiškai rems maždaug 1,3 tūkst. gėjų santuokų, įvykusių tarp tų dviejų sprendimų.

Praėjusį mėnesį Naujosios Meksikos Aukščiausiasis teismas taip pat paskelbė tos pačios lyties asmenų santuokas konstitucinėmis.

T.Kernas sakė, kad jo sprendimas įsigalios neiškart, kad jis palauks, kol Jutos byloje bus baigtos nagrinėti apeliacijos po Aukščiausiojo Teismo sprendimo suteikti sustabdymą.

Tad Oklahomoje gėjų santuokų nebus tol, kol neįsigalios T.Kerno sprendimas. Ir tikėtina, kad valstija teiks apeliaciją, taip padidindama nežinią dėl gėjų porų likimo joje.

Savo nutartyje T.Kernas valstijos gėjų santuokų draudimą pavadino “savavališku, nelogišku tik vienos Oklahomos piliečių klasės išskyrimu iš vyriausybės teikiamų privilegijų” sistemos.

Gėjų teisių gynėjai gyrė T.Kerno sprendimą.

“Praėjusių metų istorinėms pergalėms Aukščiausiajame Teisme rodant kelią, aišku, kad esame kelyje į visišką ir lygią pilietybę visiems amerikiečiams lesbietėms, gėjams, biseksualams ir transgenderiniams (asmenims)”, – sakoma “Human Rights Campaign” prezidento Chado Griffino (Čado Grifino) pareiškime.

“Šiandienos naujienos iš Oklahomos rodo, kad atėjo laikas teisingumui ir orumui pasiekti kiekvieną amerikietį visose 50-yje valstijų”, – sakoma jame.

Dvi ieškovių poros – Mary Bishop (Meri Bišop) su Sharon Baldwin (Šeron Boldvin) ir Gay Phillips (Gėj Filips) su Susan Barton (Sjuzan Barton) – savo ieškinį pateikė 2004 metų lapkritį, kitą dieną po to, kai Oklahomos rinkėjai priėmė konstitucijos pataisą, kuria santuoka buvo apibrėžta kaip vieno vyro ir vienos moters sąjunga.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: