Arčiau, nei atrodo (iš darrylthomas.wordpress.com)

Pas mus iš tiesų yra ne apklausos ir prognozės, o manipuliavimas viešąja nuomone ir visuomenės sąmone.

Gal todėl Čaplikas desperatiškai (nebūtinai tik bambuko parūkęs) savo bendrapartiečiams pareiškė, kad tie gaus ne mažiau 10 proc. balsų, nepaisant to, kad apklausos rodo vos pusantro procentėlio… Strong shit, no shit – kaip sakoma ebonix slengu. Kita vertus, neprašinėkite jo tų kvaišalų, nes o ką jūs patys jo vietoje apie politinės lavonienos partiją kalbėtumėte, būdamas jos lyderiu? Čia veikiau ne kvaišalų perteklius, o jų trūkumas – nėra ko net pačiai partijai tarpusavyje kaifo labui pasidalinti.

Grįžtant prie partijų, tai iš tiesų, paprasčiausiai pasakykit, kas yra svarbiausi Kubiliaus ir TS-LKD konkurentai, ir kas yra jų lyderiai, su kuriais tos partijos identifikuojamos?

Kubilius – na, su juo viskas aišku: patinka jums ar ne, bet TS-LKD ir yra visų pirma aiškiai Kubilius, ir net Ingrida Šimonytė dirbo jam, ir prezidentę jie, primenu, prastūmė (taip, bukagalviai, jūsų “širdžių karalienė“ yra taip jūsų nekenčiamų konservatorių statytinė!), ir krizė eina į pabaigą (šįvakar per Trakus praėjau – apstu skelbimų, siūlančių darbą!).

Ką turi socdemai (artimiausi jų konkurentai) ir kas ten jų lyderis? Aritmetiką mylintis, bet skaičiuoti neišmokęs Butkė su butelio dugno dioptrijom? Nudusęs ideologinis propagandistas Česka? Nusipezėjęs Vytenis Iljičius? Ar bemokslis Kirkė melagėlis?

Ten jau po AMBo užsilenkimo nieko partijoje lyderiais nebelikę. Ir vos tik kuris ima viešumoje “nepaliaujamai sriūbauti“, tai tuoj Ingrida segasi straponą. Tada girdisi tik submisyvus vaitojimas bei nykus stenėjimas.

Su liberalais viskas ir taip aišku (pagaliau, o tai vis nebuvo aišku, kurie liberalai yra tikri liberalai ant Lietuvos!): Čapliko chebra yra, kaip sakiau, lavoniena (ir jos nereanimuos ten net belendantys Albino Januškos išblaškyti valstybininkai), o liberalsąjūdiečiai iš esmės turi dvi (gerai, pridėkim – tris, o tai dabar Gintaras su Remigijum matuojasi, kurio čia didesnis) galvas, kas nelabai gerai strateginiu požiūriu.

Plius, šitiems (nes užteko brandumo, o gal ir pragmatizmo, išbūti su dar skirtinga valdžia valdžioje) kars ir už “parduotą“ Beliacką, ir už įvestus ir ėmusius veikti pagaliau krepšelius. O kars būtent tie sulūžusią dūdelę pučiantys inteligentai-pezaliukai, kurie virkauti nenustos, o šituos ir spausdina, nes pinkoliberalizmas, be pykčio ar akademiškai užangažuotas, bet yra einama prekė ne vien Lietuvos žiniasklaidoje (neva, sukuria solidumo įspūdį laikraštienai). Kad buduliai atiduotų už šituos daug – netikiu, nes buduliai paprastai yra ne rinkėjai, o geriausiu atveju tik lošėjai, kurie vis “ne ant tų“ pastato, ir vis jiems “ne tuos“ išrenka.

Na, o garsiausias viešasis trolis ir repuojantis meras Zuokas yra tik Vilniaus kaimiečių (t.y. naujavilniečių, kurie 3 mėnesius pagyvena ir serga mirtinai už Lrytą bei būtinai eina balsuoti, kad kaimynai matytų, kad jie čia yra tikri gyventojai, ir pan.) renkamas, net neįdomus nacionaliniu mastu (ne Vilniuje chebra iš viso šaiposi, kai posakis “o jūs turite Zuoką“ yra iš esmės eufemizmas “durniukai jūs ten, sostinėje“). Su šildymo PR pasifeilino, avialinijos lietuviams negroja, nes yra KUN ir RyanAir, o prakutęs runkelis tuo patenkintas iki Londono nulėkti į darbus ir parlėkti atostogoms. Gi po prostu netgi Tomaševskis, žinote, yra ne mažesnio kalibro – ir abu labu tokie regioniniai.

Svarsčikas Viktoras? Lakūnas Rolandas? Marginalai jie su savo nuosekliai mažėjančiu elektoratu (nes vis “žino kaip“, bet kai prie valdžios jų koks nors “klanas“ vis neprileidžia, tai nusivilia ir jų rinkėjas, o ir pabuvimas opozicijoje Seime yra visiška nuobodybė, tik spartinanti elektorato eroziją).

Valinskas sau eina ramiai į užribį jau kelinti metai, o ir jo partija, jei taip tą klajojančią trupę būtų galima pavadinti, skilo, priminsiu, o atskilėlius, neaišku kokiu būdu tapusius “krikščionimis“, dabar bando dar sau pajungti tokie zombiai kaip Vagnorius ir Žiemelis – tikrai, kad ne pačios charizmatiškiausios asmenybės dabartinėje politinės istorijos atmintyje.

* * *

Yra tam tikra “demokratijos tikimybių teorija“, tai ir pagal ją mano optimizmas dėl dabartinės Vyriausybės politinės ateities veši ir bujoja!

Nesurinks, veikiausiai, nors aš ir norėčiau, krikdemai (Tėvynės Sąjunga) tos absoliučios daugumos, bet turės daugiau nei tuomet 2000-taisiais, kai teturėjo TS-LKD tik 9 vietas Seime – laikai jau kiti, sistema nenumaldomai veikia (ir niekuo čia ta Lietuva neišskirtinė – istorija reikia domėtis), balsų nuvogimai per naujokus eina į pabaigą, o Valinsko didžiausias nuopelnas politikoje yra tame, kad, atrodytų, tokius politikos šulus kaip Paulauską (tris mėnesius gi prezidento pareigas ėjęs!) ir Prunskienę (gintarinė ledi!) nusiuntė į nesibaigiančią šiems komą (ar veikiau tokį patį sąvartyną, kuriame ilsisi Šleževičius ar tie patys minėti Vagnorius bei Žemelis).

Jei rinkimų sistemos radikaliai niekas nepakeis, o tokių požymių nėra, nes valdančioji koalicija nemato problemų būti perrinkti pagal galiojančią, kai opozicija puoselėja šią irgi išlaikyti, nes puoselėja save ateities vadovais, svaigdami apie kažkokią švytuoklį (lyg ne jie iki šiol dvi kadencijas be švytuoklės valdė?), tai iš esmės ir pas mus einama link dvipartinės sistemos, net jei ten bus visokie prisiplakėliai (pvz, raudoni+žali kaip vienas), bet iš esmės keisis tik dvi tarpusavyje (po AMBo mirties, socdemams tapti antrais yra sunkiai įveikiamas uždavinys, kas negali nedžiuginti).

Violetiniai, tarp kitko, irgi yra išskaičiavimas, o profesorius Lan moka žaisti ir politiniais šachmatais. Neseni įvykiai parodė, kad jis kuo puikiausiai valo kelią Kubiliaus vadovaujamai partijai (jei norite, tai… savo legionui, kuriam vadovauja “generolas Andrius“ ).

Kedofilus kaip mėsą mes po Kubiliaus oponentų tankais – užteks jau pastovaus elektorato TS-LKD pergalei pasiekti, o jei jaunimas nenubalvonintas (o šlapiankės retorika jau sunkiai beveikia), tai elektoratas netgi ir plečiasi, nes buvusieji pravijo Google, tačiau šitie atsikvietė Barclays bei Western Union (ne tai, kad labai įtakotų ekonomiką, bet kuo anieji gali pasigirti – skandalingaAlitos privatizacija?).

O jūs manote, kad lapinės kepurės ministras Gylys yra kvailys, kad susizgribo ir nuskuodė pas violetinius paflirtuoti? Labai juokingas šiojo komunisto (jei norite – marksisto) ir ateisto buvimo vaizdelis greta katalikų kunigo ir kokios disidentės, niekaip nerandančių sau vietos atkurtoje Lietuvoje, už kurią ir jie kovojo (nors gali ir bėdavotis, kad “ne už tokią kovojo“).

Ar formuos TS-LKD kitą Vyriausybę, aš nuoširdžiai nežinau (už tai “žino“, kurie sako, kad neformuos – ir dėlioja visokias prognozes pagal savo taro kortas bei Juodojo Mėnulio sizigiją Ožiaragio sąveikoje su Svarstyklėmis).

Geriau nuo “prognozuotojų“ ir jų nuomonės formavimų atsiriboti (taip, mes ir “išsirinkom“ jau Lozoraitį, ir Pakso irgi nebuvo, ir Adamkus antrąkart laimėjo, ir t.p…), nes iš esmės tai nėra normalios metodikos čia (ne todėl, kad šizikai Lietuvoje, bet kad ji kainuoja, o kas už tai susimokės?). Visos prognozės paprastai rodo stabiliai konservatorių krikdemų (nors koks iš Kubiliaus ar Zingerio krikščionis?…) pralaimėjimus, o jie kartais pasiima net ne šiaip daugiau, o dvigubai daugiau. Savivaldos rinkimai buvo teisingesnis indikatorius, bet ne kaimai sprendžia, kam Seime būti, tai vietos specifika yra tik išimtys, kurios patvirtina taisyklę.

Kaip bevartytumėt, bet krikdemai dabar yra daugiau nacionalinė partija (net savivaldos finansavimas pas mus sprendžiamas sostinėje), o ne regioninė, į kurią vis labiau išvirsta kažkada stiprią politinę mašiną turėję socdemai (vėžiukas pagraužė – įvairiom prasmėm). O ir tų ne vienas ilgaamžis meras yra veikiau locka partijai, nei iš partijos lockos ten esantis.

Gal manote, kad koks nors meras Malinauskas negalėjo daugiabučių renovacijos Druskininkuose padaryti pagal esamą metodiką ir programą, apsiribodamas tik perdažytais balkonais? Aišku, kad galėjo, bet… tyčia jums, druskininkiečiai, nedarė (todėl mokate daugiau už šildymą, nors mokėtumėt, nujaučiat, dar daugiau, jei meras nebūtų autokratu), nes jis priešu savo (kol kas) partijoje būti nenori. Jei jis kaip politikas būtų svarbus, o ne energetika ir geopolitika, tai meras jau seniai dėstytų krikščioniškas arba liberalias idėjas, nelygu, kurie geriau “papirks“.

Todėl teisus vieno verslo laikraščio premium klasės priedo ir žurnalo redaktorius Aurelijus, pasakęs Druskininkų naujienlaikraščio redaktoriui Romui, kad nereikia savo įžvalgų (sekusių po mano šio įrašo G+) grįsti tik vietinėmis savo miesto realijomis. Tas pabumbėjo, kad ir iš Vilniaus kabinetų odinių krėslų ne visai tikslus vaizdelis matosi (Aureliui per balkoną veikiau Neries vingis ir Žvėrynas matosi berūkant).

O aš savo ruožtu irgi paprašiau veikiau motyvuoti pozityviomis įžvalgomis, nei demotyvuoti rinkėjus mestis prie visokio gaivalo, o po to skųstis, kad viltys sužlugo ir ne tą išsirinkę jie. Suprantu, kad kontrabandinių cigarečių deginimas rūkoriui yra sunkiai pakeliamas vaizdas, o PVM lengvatos panaikinimas spaudai atsiliepia ir asmeniškai “kadrų optimizavimu“, kuomet sekantis žingsnis belieka tik arba save, arba žmoną atleisti, tačiau – tikrai yra buvę ir blogiau, ir ar tikrai norime, kad šitą Vyriausybę, pirmąkart išdirbusią visą kadenciją, pakeistų kažkokie kiti diletantai kairuoliškomis arba populistinėmis idėjomis?

* * *

Iš viso, tai reiktų mažoritarines apylinkes naikinti velniop ir palikti tik proporcinę sistemą Seimui, ir klounus matytumėt tik per TV (pirmą, ir gal dar antrą sezoną, nes nusibostų), o ne kaip įstatymų leidėjus!

Tad kaip balsavau už tą “Landsbergio“ partiją, taip ir balsuosiu. O jei norite savo biuletenį išmesti veltui, tai galite ir neiti iš viso balsuoti, nes bus tas pats, kas mesti į šiukšlių dėžę. Nebent tikite šviesiu rytojum be Kubiliaus (bet tai jis niekur nedings – net ir prie 1 balso, tai jis gi Seime ir sėdės).

Ir kai sako, kad toje partijoje nėra “specialistų“ ministerijoms, tai priminsiu, kad jie specialistus ministrus (Ingridą, tarkime) visada kaip tik sugeba surasti be politinio užsiangažavimo ir nomenklatūrinių pažinčių. Kitos partijos bando siūlyti iš savų diletantų, ir laiko tai dideliu privalumu.

Norėčiau tikėti, kad Kubilius su Masiuliu (padėkokime vis tik dar ir Valinskui – jie ne tik išsaugojo koaliciją, bet ir nusiuntė į politinį šiukšlyną prokurorą Barbę bei kniagynią Utiogovą-Šatriją) formuos naują Vyriausybę po rinkimų, bet savo optimizmą kol kas pasilaikysiu sau. “Nėra daugiau už ką balsuoti“ – irgi juk tam tikras indikatorius, ar ne?

Prognozuoti – nedėkingas užsiėmimas, bet man kažkaip šviečiasi (būtent, ne “atrodo“, o “šviečiasi“!), kad šioje šalyje politika eina vis geryn: populistams ir diletantams vis labiau tenka kristi žemiau kritikos lygio, kad galėtų vis dar desperatiškai išsilaikyti, o sisteminės partijos vis labiau konsoliduojasi ir vis mažiau priverstos žadėti kaip mažvaikiams bombonkes (net socdemams, manau, dabar gėda prisiminti “šlapiankės“ pažadus), kadangi rinkėjas po truputį politiškai bręsta.

Pasidžiaukim, kad net technokratė finansų ministrė prie TS-LKD jau tapo tikra politike, ko taip man stigo visą laiką. Dabar jau gerai, o bus iš viso geriau.

Ir jei aš esu per didelis optimistas, tai jums rinktis, kokioje šalyje gyventi po rinkimų. Tebūnie aš būsiu kvailys, bet vilsiuosi, kad mano viltis po rinkimų nemirs, nes neatsiras tiek kvailių, kurie tą viltį nužudytų. Todėl jūs iš tiesų rinksitės, kas yra tikroji kvailystė, ir linkiu, kad pasirinkus, kvailių netektų ieškoti veidrodyje.

Ir taip, bus dar ir mano pasvarstymai ir apie patį Kubilių, ir apie Vyriausybę. Kadangi tai ir mano Vyriausybė, tai aš turi visišką teisę ir kritikuoti, ir net pretenzijas reikšti. Kaip ir tiesa, jog ir aš jums juos išrinkau – žinokitės.

Originalus įrašas tinklaraštyje Keverzonės kreida ant grindinio

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: