(c) Christoffer Askman
"Paklydęs žvėris"

Sekmadienį, rugsėjo 25 dieną, tarptautinio šokio festivalio „Aura-21“ pabaigą vainikavo vienų iš žymiausių Izraelio choreografų Oded Graf ir Yossi Berg spektaklis „Paklydęs žvėris“, kuris sulaukė kritikų pagyrų ir 2010 metais Izraelyje buvo pripažintas geriausiu.

Choreografai Yossi Bergas ir Odedas Grafas pradėjo bendradarbiauti 2005-aisiais ir kūrė fizinius ir kartais provokuojančius šokio darbus. Kūrėjų darbas „Paklydęs žvėris“ pasižymi įvairių pasaulyje nusistovėjusių stereotipų pyne bei ryškiais kultūriniais skirtumais.

Spektaklio autoriai užduoda auditorijai retorinius klausimus. Galbūt žmogus gali būti lankstus ir vis iš naujo perkurti savo tapatybę? Socialinių klišių bei stereotipų laužymas visuomenėje sukelia įvairius nesusipratimus. O ką daryti, jeigu tavyje tūnantis žvėris neįtelpa į jokius visuomenės sukurtus rėmus, tačiau nori išsiveržti laisvėn?

Šeši talentingi šokėjai energingais judesiais stengėsi išlaisvinti viduje miegančius žvėris, ieškodami kelio tarp realybės ir fantazijų pasaulio. Tvardyti savyje savo asmenines, seksualines emocijas ir fantazijas ar išleisti jas į pasaulį? Tačiau kyla dilema, ar leisdamas savo vidiniam žvėriui prasiveržti, nežengsi evoliucijos laiptais atgal ir netapsi vien tik apie savo interesus galvojančiu antžmogiu.

Kiekvienas žmogus išgyvena panašias emocijas – pyktį, nusivylimą, džiaugsmą, meilę, ašaras, juoką. Nepaisant kokias – teigiamas ar neigiamas – emocijas žmogus išgyvena, jis nori būti išgirstas.

Atlikėjų „miegantys žvėrys“ prasiverždavo ne tik profesionaliais kūnų judesiais, bet ir dainomis. Julia Giertz – viena iš atlikėjų savo provokuojančiu balsu kalbėjusi monologą, virtusį dainą, ir įtraukusi žiūrovus į nesustabdomą šokių sūkurį. Dainų fragmentai publikai buvo pažįstami iš populiarių dainų tekstų, o šmaikščiai sudėliotos eilutės privertė ne vieną žiūrovą nusijuokti.

Visgi, gyvenimas nėra toks gražus kaip gali būti dainuojama dainose, todėl spektaklyje linksmus dainų tekstus keičia skausmingi klyksmai. Kas tai – ar nepasisekę vidinio žvėries žingsniai realiame pasaulyje, ar patirtos kančios neišleidžiant jo į laisvę? Tokie apmąstymai gali kilti, kai gyvenimas nuramina įsisiūbavusias aistras šaltu dušu. Atsitokėjus pradedi ramiai mąstyti, kas tu esi ir kuo norėtum būti.

Viskas turi pabaigą, todėl spektaklio pabaigoje nejučia apėmė ilgesys ir kito festivalio laukimo nuotaikos. O šiais metais Tarptautiniame šokio festivalyje „Aura-21“ dalyvavo šokėjai iš Lietuvos, Vengrijos, Belgijos, Vengrijos, Italijos bei kitų šalių, atvežę geriausiai vertintus pastarųjų dviejų metų spektaklius. Uždarymo metu kultūros ministras Arūnas Gelūnas dėkojo festivalio meno vadovei Birutei Letukaitei už puikiai surengtą jau tradiciniu tapusį renginį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: