Palengvinta studijų programų registravimo tvarka
(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Aukštosios mokyklos, jau vykdančios panašios krypties studijas, galės greičiau ir paprasčiau įregistruoti naujas programas. Švietimo ir mokslo ministerija pakoregavo studijų programų išorinio vertinimo ir akreditavimo tvarką.

„Mažiname biurokratinius trukdžius naujoms studijų programoms atsirasti. Palengvinta tvarka taikoma tuomet, kai aukštoji mokykla jau vykdo panašias studijas. Taip sudaromos paprastesnės sąlygos universitetams ir kolegijoms atnaujinti programas ten, kur turi studijų bazę bei kvalifikuotų dėstytojų. Po trejų metų numatomas griežtas jau vykdomų studijų programų vertinimas, tad daugiau atsakomybės už studijų kokybę uždedama pačioms aukštosioms mokykloms.

Mūsų tikslas – sukurti sistemines prielaidas ir vidines paskatas aukštųjų mokyklų atsinaujinimui, atsakingai kokybės priežiūrai, kokybiškoms ir šiuolaikiškoms studijoms“, – sako švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė.

Pagal pakoreguotą tvarką, jei aukštoji mokykla jau vykdo tos pačios krypčių grupės studijas, nauja studijų programa bus akredituojama be detalios išorinio vertinimo procedūros, pakanka vidinio pačios aukštosios mokyklos įsivertinimo, palankaus Senato sprendimo.

Sutrumpėja ir akreditavimo terminai. Sprendimas dėl akreditavimo priimamas ne per 45 darbo dienas kaip anksčiau, o per 20 darbo dienų. Taip pat patikslintos akreditavimo procedūros, dėl kurių anksčiau kildavo neaiškumų.

Ketinamos vykdyti studijų programos akredituojamos 3 metams. Sprendimą dėl studijų programų akreditavimo priima Švietimo ir mokslo ministerijos įgaliota institucija: Studijų kokybės vertinimo centras arba kita aukštojo mokslo kokybės vertinimo agentūra, įtraukta į Europos aukštojo mokslo kokybės užtikrinimo agentūrų registrą.

Programų vertinimo ir akreditavimo tvarka paprastinama įgyvendinant Mokslo ir studijų įstatymą, kuris įveda aukštųjų mokyklų išorinį vertinimą. Jį atliekant bus vertinama aukštosios mokyklos veiklos visuma ir gebėjimas įsivesti vidinę kokybės užtikrinimo sistemą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: