Parodoje atsispindės Lietuvos sporto istorijos raida
(c) Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros archyvo nuotr.

Europos vyrų krepšinio čempionato išvakarėse, rugpjūčio 30 d., Istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje Kaune bus atidaryta Lietuvos sporto istorijos raidą atspindėsianti paroda „Ir stok už garbę Lietuvos! Lietuvos sportininkų pasiekimai 1918-1940 m.“

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus fonduose yra išsaugota unikali ir vertinga Lietuvos sportininkų tarptautinėse varžybose iškovotų prizų kolekcija, kuria didžiuojamės ir norime parodyti tautiečiams ir kitų šalių sporto sirgaliams.

Kolekcijos puošmena – 1937 m. iš II Europos vyrų krepšinio čempionato Rygoje parsivežtas Latvijos Prezidento Karlio Ulmanio įsteigtas prizas – sidabrinė lėkštė ir 1939 m. Kaune vykusiame III krepšinio čempionate iškovota Prezidento Antano Smetonos įsteigta ir grafiko Jono Juozo Burbos nukaldinta sidabrinė dėžutė. Moterų krepšininkių pasiekimus Europos krepšinio čempionatuose primena 1938 m. iš Romos parsivežta vicečempionių marmurinė-bronzinė Romos vilkės skulptūra.

Parodoje bus apžvelgiamas Lietuvos istorinis paveldas, per žmogaus, sporto ir valstybės santykio prizmę atskleidžiama kaip 1918-1940 m. sportas virto patriotinio ugdymo(si) skatinimo įrankiu.

Joje bus pristatomi anuomet puoselėti sporto idealai, realybė ir sporto sirgalių kultūra, bandoma atsakyti, kaip sportas veikė valstybių tarpusavio santykius, kokios sporto šakos buvo populiariausios ir kodėl krepšinis galiausiai tapo Lietuvos sporto „karaliumi“.

Paroda rengiama Istorinėje Prezidentūroje Kaune neatsitiktinai. Prezidento institucijos ir sporto ryšiai buvo svarbūs ir tarpukariu, ypač šaliai vadovaujant Prezidentui Antanui Smetonai.

Prezidentas apdovanodavo įvairių sporto šakų atletus: buvo įteikiami Prezidento prizai automobilių ralio „Aplink Lietuvą” dalyviams, žirgų sporto, teniso turnyro nugalėtojams, šaudymo, estafetinio bėgimo rungčių nugalėtojams, futbolo, tarptautinės jachtų regatos bei 1939 m. Europos vyrų krepšinio čempionato nugalėtojams.

Paroda veiks: II – VII, 11-17 val. nuo 2011 m. rugpjūčio 30 d. iki 2012 gruodžio 31 d.

Parodos globėjas: Prezidentas Valdas Adamkus

Parodos organizatoriai: Istorinė LR Prezidentūra Kaune, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus

Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: