Virginijos Uždavinienės darbų paroda
(c) Galerijos "Aukso pjūvis" archyvo nuotr.

Galerijoje „Aukso pjūvis“ (adresas: Verslo lyderių centras (BLC), K. Donelaičio g. 62 / V. Putvinskio g. 53, Kaunas) iki birželio 24 d. veikia Virginijos Uždavinienės kūrybos paroda „Tarp Virginijos žiedų“. Tapyba, išgyvenusi įvairių stilių ir krypčių epochas, išnykimo ir prisikėlimo diskusijas, išliko su visa savo įvairove.

Kiekvienas stilius turi savo žiūrovą, savo gerbėją, kuris tapyboje ieškos tik jam priimtinų savybių, nekreipdamas dėmesio į vyraujančias autoritetingas nuomones.

XIX a. pirmojoje pusėje atsiradus fotografijai kilo sąmyšis dėl tapybos reikalingumo. Tačiau nepraėjus nei 200 metų buvo pasigesta dailininkų kruopštumo, piešinio išmanymo ir meistrystės, kuri akademiniame dailininkų paruošime regis jau nebeakcentuojama.

Natūralu, kad atsirado (arba išliko) žiūrovas, kuris kūrinyje ieško atpažįstamų, realiai, tiksliai, o tai reiškia, kad ir kruopščiai, ištapytų tikrų gėlės žiedlapių, kuriuos, atrodo, norėtum nuskinti, pauostyti, namo parsinešus pamerkti.

Toks žiūrovas ieško spalvų, linijų, prie kurių dailininkas praleido ne vieną valandą ir net ne dieną, o savaites, kol tarsi mandalą ištapė ornamentą, o gėlė ėmė ne tik pozuoti, bet ir kvepėti. Tokiam žiūrovui artimi realistiniai paveikslai. O piešinio tikroviškumo korifėjais laikomi lietuvių tapytojas bei grafikas Algimantas Švėgžda ar XV – XVI a. vokiečių tapytojas, grafikas Albrechtas Diureris.

Parodos autorė Virginija Uždavinienė turi dar ir savus autorius siekiamybes – ukrainietį dailininką Vladislavą Jarko, Persų miniatiūrą. Tapyti pradėjusi nuo keltiškų ornamentų, ji ir toliau neatsisako dekoro. Išpuošia juo gėlių, gyvūnų paveikslėlius. Kiekvienas popieriaus lopinėlis yra išbaigtas, turintis savo paskirtį ir pabuvojęs su Virginijos teptuku ne vieną kantrią tapymo valandą.

Moteris, mylinti gėles, gyvūnus, gamtą, perkelia juos į savo kūrinius, dalinasi jų šiluma ir grožiu. Kviečia pabūti tarp Virginijos žiedų.

Paroda veiks iki birželio 24 d.

Galerijos „Aukso pjūvis” darbo laikas: I -V 10 -18 val.

Galerijos “Aukso pjūvis” informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: