Būkime budrūs bendraudami su gyvūnais
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kauno visuomenės sveikatos centras informuoja, kad vien tik per penkis šių metų mėnesius nuo gyvūnų nukentėjo ir kreipėsi į medikus 542 Kauno apskrities gyventojai, iš kurių 133 nukentėjo balandžio mėnesį ir 177 – gegužės mėnesį.

Nemažėja nukentėjusiųjų ir pastarąjį mėnesį. Kasdien iš Kauno miesto gydymo įstaigų Kauno visuomenės sveikatos centras gauna informaciją apie 3 – 5 nukentėjusiuosius. Ypač jų padaugėja (net iki 10 atvejų) pirmosiomis darbo dienomis po išeiginių ar švenčių dienų.

Daugiau kaip 95 proc. gyventojų nukenčia nuo sveikų, šeimininkus turinčių naminių gyvūnų (šunų, kačių).

Pasiutligė – mirtina liga

Pasiutusiam gyvūnui įkandus arba apseilėjus pažeistą odą, žmogus gali užsikrėsti labai sunkia infekcine liga – pasiutlige (rabies).

XIX a. pabaigoje sukūrus vakciną nuo šios ligos, atsirado galimybė ja nesusirgti. Pasiutlige serga ir ją platina tiek laukiniai, tiek ir naminiai gyvūnai. Ypač pavojingi plėšrieji šuninių šeimos gyvūnai – usūriniai šunys, vilkai, lapės. Užsikrėsti galima ne tik miške. Pasiutęs žvėris užklysta pas žmones į sodybas, sodus, gali priklysti ir į miestą.

Tuo atveju, jei gyvūnas įkando arba žmogus jį lietė ir dėl to neramu ar jis nesusirgs pasiutlige, patariama kreiptis medicininės pagalbos, nes tik įvertinus paciento skundus bei jo sveikatos būklę, bus nuspręsta ar skirti profilaktinį gydymą nuo pasiutligės. Tačiau, jei medicinos pagalbos kreipsimės per vėlai, ji bus bejėgė.

Kaip apsisaugoti nuo pasiutligės?

Kiekvienas suaugęs žmogus turi žinoti pats ir nuolat aiškinti savo vaikams, kad negalima artintis ir glostyti svetimų šunų ar kačių bei kitų gyvūnų. Reikia vengti ir laukinių gyvūnų, atklydusių į gyvenvietes, ypač, jei sutiktas laukinis gyvūnas yra praradęs savisaugos instinktą ir nebijo nei šunų, nei žmonių. Tinkamas elgesys su savo augintiniais taip pat padeda išvengti sužalojimų.

Ką daryti, jei apkandžiojo gyvūnas?

1. Jeigu jus apkandžiojo naminis gyvūnas, būtina išsiaiškinti gyvūno savininko adresą, pavardę, telefoną, ar gyvūnas skiepytas nuo pasiutligės ir kada. Šie duomenys bus reikalingi gydytojui, vertinančiam žaizdos pobūdį bei kontakto su gyvūnu aplinkybes ir sprendžiančiam apie jums skiriamos vakcinacijos nuo pasiutligės būtinumą bei vakcinos dozių skaičiaus ar imunoglobulino tikslingumą.

2. Tuoj pat po įvykio žaizdą ir odą aplink ją būtina apiplauti šiltu vandeniu ir ūkiniu muilu ir viską nusausinti.

3. Neskubėkite stabdyti kraujavimo, jeigu jis nėra pavojingas gyvybei. Su tekančiu krauju iš žaizdos išplaunami virusai ir bakterijos, kurios gali sukelti ligas.

4. Ant žaizdos reikia uždėti tvarstį ir kreiptis į medikus, kurie suteiks kvalifikuotą pagalbą ir, reikalui esant, nukreips pas specialistą, kuris paskirs skiepų nuo pasiutligės kursą.

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai perspėja, kad visais atvejais kai neaišku, kaip elgtis su rastu ar priklydusiu gyvūnu, rekomenduojama kreiptis į Gyvūnų globos asociaciją tel. (8 37) 32-23-33 arba skambinti visą parą veikiančiu mob. tel. 8686 44828.

Kauno visuomenės sveikatos centro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: