(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Per ateinantį pusmetį dauguma bankų neplanuoja reikšmingai keisti skolinimo įmonėms ir namų ūkiams sąlygų. Tai rodo Lietuvos banko Ekonomikos departamento atliktos naujausios apklausos duomenys. Apklausa taip pat atskleidė, kad daugelio skolininkų padėtį bankai vertina palankiau negu praėjusios apklausos metu. Tiek namų ūkių, tiek įmonių finansinė būklė pastarąjį pusmetį, palyginti su ankstesniu pusmečiu, vertinama kaip šiek tiek pagerėjusi.

„Praėjusį pusmetį, palyginti su ankstesniu pusmečiu, įmonių ir namų ūkių skolinimosi paklausa pirmą kartą po dvejus metus stebėto mažėjimo padidėjo. Prognozuojama, kad tokia tendencija išsilaikys, dauguma bankų tikisi, kad ateinantį pusmetį skolinimosi paklausa ir toliau didės,” – apklausos rezultatus komentavo Lietuvos banko Ekonomikos departamento Finansinio stabilumo skyriaus vyresnysis ekonomistas Simonas Krėpšta.

Namų ūkių skolinimosi poreikis daugiausia padidėjo dėl pagerėjusių nekilnojamojo turto rinkos perspektyvų ir vartotojų pasitikėjimo, nulėmusių intensyvesnį skolinimąsi būsto įsigijimo reikmėms. Įmonių skolinimasis, bankų teigimu, suintensyvėjo dėl finansavimo poreikio.

Šios apklausos metu dauguma bankų prognozavo, kad visų pagrindinių ekonominės veiklos rūšių įmonių finansinė padėtis po gana ilgą laiką dominavusių neigiamų jos perspektyvų per ateinantį pusmetį nepasikeis arba gerės.

Palyginti su 2010 m. balandžio mėn. apklausos rezultatais, bankai iš esmės nepakeitė nekilnojamojo turto rinkos raidos scenarijaus – daugiau kaip pusė bankų mano, kad sąstingis Lietuvos nekilnojamojo turto rinkoje turėtų baigtis iki 2011 m. pabaigos.

Vertindami kitų metų paskolų portfelio kaitą, respondentai tikisi, kad paskolų portfelis didės. Tai daugiausia turėtų nulemti padidėję paskolų privačioms įmonėms ir valdžios institucijoms portfeliai. Fiziniams asmenims suteiktos visų rūšių paskolos taip pat turės teigiamą, tačiau truputį mažesnę įtaką bendram paskolų portfelio augimui.

Lietuvos bankas

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: