(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (toliau – Kauno AVMI) Operatyvios kontrolės skyriaus specialistai kartu su kolegomis iš Alytaus atliko patikrinimus Zanavykų turguje ir Kauno bazės sandėliuose. Šį kartą didžiausias dėmesys buvo skirtas prekiautojams mėsa ir jos gaminiais bei pramoninėmis prekėmis, įregistravusiems individualią veiklą.

Patikrinimo metu nustatyta įvairių pažeidimų: viename bazės sandėlių rastas nelegalus darbuotojas, ten pat kiti du asmenys prekiavo neįregistravę individualios veiklos, aptikta prekių (mėsos ir jos gaminių) be dokumentų, išsiaiškinta, kad ne visi prekeiviai pildo pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalus. Tačiau dažniausiai tiek bazės sandėlyje, tiek ir turgavietėje fiksuojamas pažeidimas buvo neišduodami prekių (paslaugų) pirkimo–pardavimo kvitai.

„Atkreipiame dėmesį, kad gyventojai, besiverčiantys individualia veikla (išskyrus notarus, antstolius ir advokatus), privalo išduoti prekių ar paslaugų pirkėjams vieną iš toliau išvardintų dokumentų su privalomais apskaitos dokumentų rekvizitais: prekių (paslaugų) pirkimo–pardavimo kvitą, sąskaitą faktūrą, PVM sąskaitą faktūrą, kasos aparato kvitą“, – aiškino Kauno AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Judita Stankienė.

Mokesčių administratorius primena, kad įregistravę individualią veiklą gyventojai taip pat privalo pildyti atskirus pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalus pagal visas vykdomas veiklos rūšis. Pajamų gavimo arba su tokiomis pajamomis susijusių išlaidų dokumentų duomenys į šiuos žurnalus įrašomi ne vėliau kaip iki paskutinės kito mėnesio dienos. Jei gyventojas verčiasi kelių skirtingų rūšių individualia veikla, tačiau išlaidoms pagrįsti turi tik vieną įsigijimo dokumentą, tai išlaidas veiklos rūšims jis paskirsto pats pagal tai, kiek išleista kiekvienai veiklos rūšiai (jei įmanoma), arba proporcingai pajamoms iš atskirų veiklos rūšių ir įrašo į atitinkamus žurnalus.

„Visiems gyventojams, registruojantiems individualią veiklą, mokesčių inspekcijos specialistai įteikia informacinę dalomąją medžiagą. Joje aiškiai ir suprantamai išdėstytos taisyklės, kuriomis privaloma vadovautis. Už buhalterinės apskaitos taisyklių pažeidimus, kaip ir už nelegalų darbą ar darbą neįregistravus individualios veiklos, taikomos sankcijos“, – sakė J. Stankienė.
Gyventojai, norintys verstis individualia veikla, turėtų kreiptis į Kauno AVMI teritorinių skyrių poskyrius, o konsultacijos individualios veiklos registravimo ir kitais mokesčių klausimais teikiamos Mokesčių informacijos centro telefonu 1882 arba Kauno AVMI Švietimo ir konsultavimo skyriuje (A. Juozapavičiaus pr. 57, 231, 232 kab.) pirmadieniais–ketvirtadieniais nuo 8.00 iki 17.00 val., penktadieniais nuo 8.00 iki 15.00 val.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: