© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Perrinkimo siekianti Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff (Dilma Rusef) antrajame valstybės vadovo rinkimų ture rungsis su socialdemokratu Aecio Nevesu (Aesiju Nevesu), kuris sekmadienį vykusiame pirmajame ture aplenkė aplinkosaugininkę Mariną Silvą.

Duomenys, gauti suskaičiavus beveik visus balsus, rodo, kad kairiųjų stovyklos atstovė D.Rousseff gavo 42 proc. balsų, o verslo pasaulio favoritu laikomas A.Nevesas, kuriam pavyko užkirsti kelią M.Silvai prasibrauti į spalio 26 dieną vyksiantį antrąjį rinkimų turą, – 34 procentus.

Po kampanijos, per kurią buvo visų “muilo operos” vingių ir dramų – vieno kandidato mirtis per lėktuvo katastrofą, neturtingos kambarinės iškilimas prie prezidentūros slenksčio ir naftos skandalas – rinkimai nulėmė tradiciškai atrodantį antrąjį ratą tarp dviejų partijų, kurios septintai pagal dydį pasaulio ekonomikai vadovavo pastaruosius 20 metų.

Tačiau A.Nevesas, politinės dinastijos atžala ir buvęs gubernatorius, pažadėjo “permainas”, kurios buvo populiari kampanijos tema po ketverių ekonominio sulėtėjimo metų, įtarimų korupcija ir nusivylimo prastomis viešosiomis paslaugomis valdant D.Rousseff.

Jis emocingai kreipėsi į M.Silvos Socialistų partijos šalininkus, kurių kampaniją rugpjūčio 13-ąją supurtė jų pradinio kandidato Eduardo Camposo (Eduardo Kamposo) žūtis per lėktuvo katastrofą.

M.Silva, kuri buvo E.Camposo pasirinkta kandidatė į viceprezidentus, užėmė jo vietą, pažadėjo būti pirmoji Brazilijos “neturtinga, juodaodė” prezidentė ir iš pradžių jos populiarumas smarkiai šovė į viršų.

Tačiau nepaisant dėmesį kaustančios jos asmeninės istorijos – ji kažkada buvo kambarinė, bet iškilo iš neraštingumo ir skurdo, tapo gerbiama gamtosaugos aktyviste, senatore ir aplinkos ministre – paskutinį kampanijos mėnesį ji prarado pagreitį ir per balsavimą gavo maždaug 21 proc. balsų.

Pagerbęs E.Camposą, “draugą ir gerbiamą valstybės tarnautoją”, 54 metų A.Nevesas socialistų šalininkams pasakė: “Laikas suvienyti mūsų jėgas”.

Šis fotogeniškas buvusios manekenės vyras dabar bandys pratęsti savo didelės sėkmės ruožą antrajame rate, nors naujausios apklausos rodo, kad D.Rousseff turėtų jį įveikti daugiau kaip 5 proc. persvara.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: