publico.es archyvo nuotr.

Erotiškas Pablo Picasso (Pablo Pikaso) paveikslas, kuriame pavaizduota jo mylimoji, tulpės ir vaisiai, ketvirtadienį Niujorke buvo parduotas už 41,5 mln. dolerių.

“Natiurmortas su tulpėmis” (Nature morte aux tulipes), nutapytas 1932 metais, buvo “Sotheby’s” impresionizmo ir moderniojo meno aukciono Manhatane, kuris kitais atžvilgiais buvo gana blankus, žvaigždė. Prieš aukcioną šis paveikslas buvo vertinamas 35-50 mln. dolerių.

Paveiksle pavaizduota Marie-Therese Walter (Mari Tereza Valter), kuri buvo P.Picasso meilužė ir garsi mūza, galva virš dviprasmiškos gėlių kompozicijos.

Jo pardavimas buvo viena ir nedaugelio šviesių aukciono akimirkų, nes 30 proc. jame pasiūlytų daiktų liko nenupirkti, o bendra gauta suma buvo 163 mln. dolerių, nors buvo tikimasi gauti 169-245 mln. dolerių. Trečiadienį panašiai vyko ir “Christie’s” aukcionas.

Kitas Marie-Therese vaizduojantis paveikslas, “(Moteris prie lango (Marie-Therese)” (Femme a la fenetre (Marie-Therese)), “Sotheby’s” aukcione buvo parduotas už 17,2 mln. dolerių – planuotame 15-20 mln. dolerių intervale.

Tačiau savo pirkėjo nerado kiti paveikslai, tarp jų – P.Picasso “Pomidoras” (Plant de tomate), už kurį tikėtasi 10-15 mln. dolerių, ir “Moteris žaliais drabužiais” (Femme a la robe verte), už kurį buvo planuojama gauti 6-8 mln. dolerių.

Trečiadienį “Christie’s” aukcione Niujorke už 43,8 mln. dolerių buvo parduotas Claude’o Monet (Klodo Monė) vandens lelijų paveikslas, o vienas Vasilijaus Kandinskio paveikslas buvo nupirktas už rekordinius aukcionui 23 mln. dolerių. Tačiau bendrai aukcionas buvo laikomas palyginti vangiu, nes trečdalis darbų nebuvo parduoti.

Kitą savaitę abu konkuruojantys aukcionai rengia šiuolaikinio meno pardavimą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: