Pirmąją akcijos
(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Lapkričio 7-ąją kelionę po Lietuvos regionus pradėjo akcijos „Išsaugokime vyrus“, skirtos kovai su prostatos vėžiu, mobili diagnostinė laboratorija.

Pirmąją dieną laboratorija lankėsi Šiaulių apskrityje – Naisių ir Meškuičių kaimuose. Čia per dieną buvo apie atlikti prostatos specifinio antigeno (PSA) tyrimai 87-iems vyrams.

„Pirmasis apsilankymas Lietuvos kaimuose parodė, kad tokia akcija buvo seniai reikalinga ir laukta, – sako Prostatos vėžio prevencijos paramos ir labdaros fondo prezidentas Gediminas Žižys. – Regionuose trūksta informacijos apie prostatos vėžį, ankstyvosios diagnostikos svarbą ar net gydytojų urologų, kurie galėtų profesionaliai konsultuoti vyrus.

Džiaugiamės, jog sulaukėme daug dėmesio ir dar labiau tikime akcijos misija – kad paskatinsime vyrus – visus iki vieno – pasirūpinti savo sveikata.“

Pasak medicininių tyrimų laboratorijos „Medicina practica“, atliekančios tyrimus mobilioje diagnostinėje laboratorijoje, direktoriaus Svajūno Barakausko, toks didelis kaimo vyrų aktyvumas buvo kiek netikėtas. „Laboratorijai vos įvažiavus į pirmąją vietą – Naisius, čia jau laukė 15 vyrų, – sako S. Barakauskas. – Nustebino, kad jie ne tik tikrinosi, aiškinosi rūpimus klausimus, atidžiai gilinosi į dalinamą specialų akcijos informacinį leidinį, bet ragino ir savo draugus bei kaimynus eiti tikrintis.“

Vyrai džiaugėsi, kad akcijos „Išsaugokime vyrus“ laboratorija atvyko tiesiai į jų kaimą. Daugelis sakė, jog vargiai būtų prisivertę važiuoti pasitikrinti net ir į artimiausią sveikatos priežiūros įstaigą.

Akcijos organizatorių teigimu, vyrai paneigė mitą, kad bijo kraujo – paklausti, ar atliekamas kraujo tyrimas skausmingas, jie tik juokėsi, jog įkandus uodui skauda labiau.

Pirmąją akcijos dieną laboratorijoje lankėsi daugiausia 50-70 metų vyrai, kurie yra prostatos vėžio rizikos grupėje, tačiau atėjo ir jaunesnių vyrų, norinčių pasitikrinti PSA lygį kraujyje. Jiems visiems – tiek rizikos grupės, tiek jaunesniems vyrams – tyrimai buvo atliekami nemokamai. Susidomėjimas akcija toks didelis, jog kai kurie vyrai į Naisius ir Meškuičius atvyko pasitikrinti net iš Šiaulių. Vakar dienos tyrimo rezultatai jau šiandien pristatomi į kaimų medicinos punktus, o pageidavusieji informuojami asmeniškai. Visą lapkritį akcijos autobusas keliaus po Šiaulių apskritį.

Prostatos vėžio prevencijos paramos ir labdaros fondo organizuojama akcija „Išsaugokime vyrus“ siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į šį onkologinį susirgimą bei ankstyvosios diagnostikos svarbą, paskatinti vyrus atlikti PSA kraujo tyrimą. Akcijos metu mobili diagnostinė laboratorija keliauja po Lietuvos regionus.

Organizatorių informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: