Aušrinė Armonaitė. ELTA / Dainiaus Labučio nuotr.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė tvirtina, kad prezidento Gitano Nausėdos siūlymas taikyti papildomą neapmokestinamą pajamų dydį (PNPD) už vaikus yra populistinis ir rodantis artėjančių metų rinkimų kampanijos pradžią. Ji tikino nežinanti, kiek tokie šalies vadovo siūlymai yra nuoširdūs ir jie, anot politikės, valdančiąsias partijas stato į nepatogią situaciją.

„Tai yra populizmas, rinkimų kampanijos pradžia. Čia yra pagrindinė problema. Nes kai kalbi „šeimos, vaikai“… Ar gaila? Aišku, kad ne. Tai yra labai svarbu, padėti žmonėms auginantiems vaikus, juos reikia ir į būrelius išleisti, ir į mokyklą išleisti, tam yra vaiko pinigai“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė A. Armonaitė.

„Išmokos augo nuosekliai ir ne tik vaiko pinigus turiu omenyje, bet bendrai socialinės išmokos. Dabar yra siūloma įvesti papildomą neapmokestinamą pajamų dydį už vaikus, kurį iš esmės pakeitė vaiko pinigai. Prezidentas siūlo padaryti dviaukštę sistemą ir nežinau, kiek tie pasiūlymai yra nuoširdūs, kiek jie stato į nepatogią situaciją valdančiąsias partijas“, – sakė ji.

A. Armonaitė taip pat aiškino, kad jeigu pajamų šaltinis siūlomai šeimos mokesčio lengvatai, Prezidentūros teigimu, galėtų būti progresyvumo didinimas numatytas mokesčių reformoje, tai, anot jos, reiškia papildomą kapitalo apmokestinimą ekonominio neapibrėžtumo sąlygomis.

„Tai kai susitikinėja prezidentas su verslu, gal tiems verslininkams, kurie čia kuria darbo vietas, tegul ir pasako, ką siūlo, nes kartais atrodo, kad ir progresyvumo nesiūlo, ir vaikams siūlo, ir visko čia bus. Realybė turi kažkada atsistoti į savo vietą“, – pabrėžė Laisvės partijos pirmininkė.

ELTA primena, kad prezidento vyr. patarėja Irena Segalovičienė praėjusią savaitę teigė, jog šalies vadovas siūlo įvesti šeimos mokesčio lengvatą ir taip mažinti nelygybę bei NPD artinti prie minimalios mėnesinės algos (MMA) – kas yra strateginis tikslas.

Tuo tarpu socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tvirtino, kad Prezidentūros siūlymas įvesti šeimos mokesčio lengvatą yra diskutuotinas, bet pastaraisiais metais yra nueita kitu – vaiko pinigų keliu ir vienos priemonės keisti kita nebereikėtų. Taip pat, pasak jos, Prezidentūra turėtų nurodyti kiek toks sprendimas kainuotų biudžetui ir koks būtų pajamų šaltinis.

I. Segalovičienė tvirtino, kad pajamų šaltinis skirtas Prezidentūros siūlomai šeimos mokesčio lengvatai yra progresyvumo modelis, numatomas mokesčių reformoje.

Prezidentūra Eltai šią savaitę tvirtino, kad jeigu būtų pritarta G. Nausėdos siūlymui taikyti PNPD už vaikus, asmens, uždirbančio MMA ir auginančio du vaikus, NPD su MMA susilygintų jau kitais metais.

Ignas Dobrovolskas (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: