© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Abi pusės turi dirbti siekdamos geresnių Lietuvos ir Lenkijos santykių, o kai kurios kylančios problemos yra dirbtinės, sako Vilniuje viešintis buvęs Lenkijos prezidentas Aleksanderis Kwasniewskis (Aleksandras Kvasnevskis).

“Visų pirma, mes turime dirbti abejose pusėse. Be abejonės, geri Lenkijos ir Lietuvos santykiai yra atsakomybė dviejų vyriausybių, dviejų prezidentų, daugelio nevyriausybinių organizacijų ir taip toliau. Žinoma, svarbu eliminuoti visas problemas, kliūtis, vienos kurių yra labiau komplikuotos, kitos, mano vertinimu, dirbtinės”, – po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite Prezidentūroje žurnalistams sakė buvęs Lenkijos vadovas.

Klausiamas konkrečiai, kurios dvišalius santykius temdančios problemos yra dirbtinės, A.Kwasniewskis sakė nenorintis kalbėti apie detales, nes apie jas derėtų kalbėti diskretiškai.

Jis teigė, kad norint išspręsti problemas “reikia rasti gerą sprendimą ir gerą laiką sprendimams”. Buvęs Lenkijos vadovas atkreipė dėmesį, kad kai kurie klausimai neišsprendžiami praėjus jau 20 metų nuo Lietuvos ir Lenkijos draugiškų santykių ir gero kaimyninio bendradarbiavimo sutarties pasirašymo.

“Minime 20-ąsias susitarimo metines, aš atsimenu visas tas diskusijas, ir po 20 metų mes turime tas pačias problemas. Reikia pagaliau, žingsnis po žingsnio ir su gera valia, jas išspręsti. Kartais geros valios trūkumas yra pagrindinė problema ir kliūtis. Bet atsakomybė šiuo atveju – abejose pusėse”, – kalbėjo buvęs Lenkijos vadovas.

A.Kwasniewskis pabrėžė, kad geri Lietuvos ir Lenkijos santykiai yra svarbūs Rytų Europos ateičiai, nes regionas – dar nestabilus, ir tai akivaizdžiai parodė pastarieji įvykiai Ukrainoje.

“Įvykiai Ukrainoje rodo, kokia sudėtinga situacija regione, nes pastaraisiais metais mes galvojome, kad vadinamajame Rytų Europos regione viskas saugu, gražu ir einasi puikiai. Dabar matome, kad ne viskas taip paprasta, turime problemą dėl Ukrainos. Ukrainos problema gali būti didele problema visam regionui ir Europai, šiandien, rytoj ir ateinančius metus”, – kalbėjo buvęs Lenkijos vadovas.

“Tokioje situacijoje labai svarbu, kad kitų valstybių regione tarpusavio santykiai būtų kiek įmanoma geresni, – pabrėžė A.Kwasniewskis. – Sėkmingai Rytų Europos ateičiai labai svarbu geriausi Lenkijos ir Lietuvos santykiai.”

“Mes turime suprasti, kad situacija gali būti labai komplikuota, mūsų regionas dar labai trapus”, – pridūrė buvęs Lenkijos prezidentas.

A.Kwasniewskis ketvirtadienį Seime dalyvauja diskusijoje, kuri yra vienas Lietuvos ir Lenkijos draugiškų santykių ir gero kaimyninio bendradarbiavimo sutarties pasirašymo dvidešimtmečio minėjimo renginių.

1994 metais tuometinių prezidentų Algirdo Brazausko ir Lecho Walesos (Lecho Valensos) pasirašytoje sutartyje šalys patvirtino teritorijų susostinėmis VilniumiirVaršuva vientisumą, nors pabrėžė galimybę abiems tautoms vertinti bendrą abiejų valstybių istoriją skirtingai.

Pastaruoju metu Lietuvos ir Lenkijos santykiuose buvo įtampų dėl skirtingai vertinamos tautinių mažumų padėties.

A.Kwasniewskis Lenkijos prezidentu buvo dvi kadencijas 1995-2005 metais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: