Aušra Maldeikienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Vakar prasidėjo balsavimas vienmandatėje Anykščių-Panevėžio rinkimų apygardoje (Nr. 49). Kaip, matyt, pamenate, tai apygarda, kurioje anksčiau buvo išrinkta Greta Kildišienė, kuri dėl melo, neaiškių pajamų, džipų, paltukų ir visiško nesuvokimo, kokios Seimo nario pareigos, Seimą jau paliko.
Tiems, kurie pasitiki manimi, jaučiu pareigą patarti, ką vertėtų žinoti einant balsuoti.
Rinkėjai dažnai skundžiasi, kad jie esą neturi realaus pasirinkimo. Ar tikrai? Žinoma, galima sakyti, kad neturite žmogaus, už kurį vienareikšmiškai norėtumėte balsuoti. Paprastai, net jeigu ši mintis jums, kurie skaitote, nepatiks, to norimo kandidato nėra, nes kad pernelyg mažai domitės politika ir neskiriate tam deramo dėmesio. Jeigu nelaistote savo daržų ir sodų, jie neauga arba auga labai prastai: taip ir čia.
Nedalyvaujate politikoje, neieškote geriausiai jūsų interesams atstovaujančių žmonių, tai ir tinkamo kandidato nėra.

Kita vertus, kaip jau yra taip, tad pabandysiu pasakyti, už ką ir kodėl balsuočiau pati.

Pirma, palikime nuošalyje žmones, apie kuriuos tiesiog iš viso nieko pasakyti negalima, nes nėra jokios informacijos ir sunku suvokti, kaip ir kodėl jie pateko į rinkiminius sąrašus, ir žiūrėkime toliau.

Pradėkime nuo partijos, kuri šioje rinkiminėje apygardoje nugalėjo per rinkimus spalio mėnesį – Valstiečius – žaliuosius. Šios partijos kandidatas Antanas Baura yra agronomas, vadovauja Anykščių savivaldybės Žemės ūkio skyriui, ir, kaip rodo jo deklaracijos duomenys, taip pat ūkininkauja. Nepykit, tai juokinga: ir kada tas žmogus viską spėja? Taigi, jeigu norite dar vieno ūkininko agronomo – pirmyn, bet kol kas bent jau aš jokių rimtesnių iniciatyvų iš tų „ūkininkų-valdininkų- politikų“, išskyrus vieną – agresyviai saugoti savo privilegijas ir lengvatas (taigi, gyventi kitų sąskaita) neapstebėjau.

Nebalsuočiau aš ir už tipišką socdeminio aparato veikėją (tokia žmonių rūšis buvo prie sovietų, populiari ir dabar – visada prie valdžios, niekada nesuprasi, ką veikia), kuri rašo labai neįdomius straipsnius apie nieką Politiko tribūnoje Delfyje Auksę Kontrimienę. Anksčiau buvo ekspremjero A. Butkevičiaus patarėja, dabar patarinėja socdemų teisingumo ministrei. Amžina patarėja. Per pusantrų metų Vilniaus taryboje, kur dirbome kartu, negirdėjau NĖ VIENO rišlaus ir prasmingo pasisakymo.

Kristupas Krivickas yra savotiškas šešėlinis Valstiečių -žaliųjų partijos kandidatas, oficialiai iškeltas Lietuvos Centro Partijos, kuri šiuo metu veikia kaip pagalbinė Karbauskio ir kompanijos partija. K. Krivickas yra toks politiko tipažas, kuris tiesiog menkai suvokia, kas yra demokratija, ką kalba Konstituciją, kas yra valdžių atskyrimas.

Politika tokiems „antikorupciniams“ veikėjams rodosi esanti savotiškas mechanizmas, kai galios patenka į „teisingųjų“, t.y. tų, kuriems jiems palankūs, rankas. Nedrįstu garantuoti, bet manau, kad toks modelis gimsta arba labai naivių, arba jau iš anksto korumpuotų politikų galvose: užsigrobus tegul ir menamas galias tinkamoms grupėms už įvairius atlygius (tai gali būti ir tolesnė politinė veikla) stumia pataisas ir ypač nesibaigiančius skandalus. Jie mėgsta veltis į labai dumblinas istorijas ir sąmoningai ar ne atstovauja ne visada skaidriems (ar bent aiškiems) interesams, šaukdami esantys absoliutaus gėrio vėliavnešiai. Kadangi absoliutaus gėrio nėra, kaip nėra ir absoliučios darnos, tai tokie politikai priskirtini melagių tipui. Tokie žmonės yra politikos karikatūra ir jiems artimesnis linčo minios organizatoriaus vaidmuo.
Siūlau už K. Krivicką nebalsuoti, nebent labai patinka tragikomiškos istorijos apie dėmes ant penių, garliavos tvoras, pedofilų klanus ir panašiai.

Nepartinis pats save išsikėlęs Mindaugas Pauliukas yra Nacionalinės gynybos pramonės asociacijos direktorius. Jokių rimtesnių pasisakymų neradau, tai gal atstovaus gynybos sektorių. Jums tai svarbu? Aš norėčiau daugiau gyvenimo. Kita vertus, tai klajojantis vienmandatininkas: 2016 metų spalį kandidatavo Radviliškyje, dabar jau Anykščiuose. Kodėl?

Ričardas Sargūnas, kurį per paskutinius rinkimus rinkėjai kartu su visa Darbo partija jau iškraustė iš Seimo, greitai įsitaisė Utenos socialinės globos namuose, kur dirba pavaduotoju ūkio reikalams. Bando grįžti. Irgi nežinomas ir neapibrėžtas žmogus. Informacijos labai mažai. O jeigu apie politiką informacijos mažai, tai labiausiai tikėtina, kad arba nieko neveikia, arba dirba savo naudai.

Lieka du iš kurių ir rinkčiausi (jūsų sprendimą gali lemti tiesiog tai, ar labiau prijaučiate krikščioniškai laikysenai (tada Valentinas Stundys), ar liberalesnei, atviresnei perspektyvai (tada Lukas Pakeltis).

Valentiną Stundį pažįstu asmeniškai: ramus, inteligentiškas žmogus, gerai išmanantis švietimo klausimus. Lietuvių kalbos mokytojas ekspertas. Politikoje nuo pirmųjų kovos už laisvę dienų, nuosekliai laikosi krikdeminių pažiūrų. Asmeniškai man imponuoja žmogaus pastovumas. Asmeninių mokesčių tarifas 14,92 proc.

Lukas Pakeltis irgi, manau, tinkamas kandidatas. Gimė, augo, mokėsi Anykščiuose, taigi visi jį galite pažinti artimiau. Neblogas išsilavinimas –baigė ISM vadybos ir ekonomikos universitetą, magistrantūrą Baltijos vadybos institute, studijuodamas dirbo versle, vėliau grįžo į Anykščius ir dirba šeimos versle. Man asmeniškai patiko sumokėtas Gyventojų pajamų tarifas – 13,76 proc. (čia jums ne kokių ubagėlis-ūkininkas, procentėlis kitas).

Papildoma informacija:
Valentinas Stundys http://www.vrk.lt/2017-04-23-nauji-rinkimai-i-seima/kandidatai?srcUrl=/rinkimai/748/rnk984/kandidatai/lrsKandidatasAnketa_rkndId-1106666.html

Lukas Pakeltis http://www.vrk.lt/2017-04-23-nauji-rinkimai-i-seima/kandidatai?srcUrl=/rinkimai/748/rnk984/kandidatai/lrsKandidatasAnketa_rkndId-1106684.html

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: