© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Metiniame prezidentės Dalios Grybauskaitės pranešime pasigesta konkrečių pasiūlymų, kaip reikėtų spręsti opias šalies problemas, pavyzdžiui, regioninė atskirtis ar mokesčių surinkimas, sako SEB banko prezidento patarėjas.

“Kai kuriose vietose norėjosi tam tikrų pasiūlymų arba bent jau tam tikros veiklos krypčių, kur tą veiklą būtų galima pagerinti. Tai turiu omenyje, kalbėdamas tiek apie regioninę atskirtį, tiek apie mokesčių nesurinkimą. Ypač mokesčių surinkimo srityje trūksta geros analizės, kodėl kai kurios bėdos, konkrečiau, pridėtinės vertės mokesčio nesurinkimas, Lietuvoje egzistuoja jau gana ilgą laiką ir niekaip nepavyksta šitos problemos išspręsti”, – BNS sakė Gitanas Nausėda.

Anot jo, regioninės atskirties problemą būtų galima spręsti, sukuriant tam tikrą paskatų sistemą.

“Regioninė atskirtis yra opi problema, tik klausimas, kokiu keliu eiti, kad ją sumažintume. Ar tiesiog aktyvuoti pačius regionus, kad jie energingiau kovotų dėl užsienio investicijų. Tuo tikslu galbūt būtų prasminga sukurti tam tikrą paskatų sistemą, kuri leistų pajusti jiems biudžeto įplaukų sąsajas su jų pastangomis ir rezultatais, kuriant naujas darbo vietas ir pritraukiant investicijas. Jeigu tokia priklausomybė būtų sukurta, tai aš manau, kad nereikėtų nei iškeikimų, nei prašymų – patys regionai, savivaldybės būtų suinteresuoti užsienio investicijų atėjimu”, – kalbėjo ekonomistas.

Vertindamas prezidentės metinį pranešimą, G.Nausėda teigė, kad esminiai akcentai buvo sudėlioti tinkamai.

“Iš esmės, kas dėl problemų konstatavimo, metinis pranešimas paliko gerą įspūdį. Manau, kad buvo tinkamai sudėlioti akcentai. Reikia pripažinti, kad saugumas šiuo metu yra absoliučiai svarbiausias, tai ekonomika šį kartą buvo truputį antrame plane arba tiksliau ekonominiai aspektai buvo įvilkti į saugumo, politikos rūbą”, – sakė SEB banko prezidento patarėjas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: