© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Maskva antradienį griežtai sukritikavo Jungtinių Valstijų palaikytą iniciatyvą surengti Jungtinių Tautų viršūnių susitikimą dėl kovos su terorizmu, pirmiausia su “Islamo valstybe”, pavadindamas ją “nepagarbia”.

“Mūsų nuomone, viskas turi vykti tvarkingai, JT ribose, nereikia traukti antklodės į savo pusę ir imtis JT funkcijų”, – sakė Rusijos ambasadorius JT Vitalijus Čiurkinas.

“Ši iniciatyva rimtai kenkia JT pastangoms šioje srityje”, – sakė jis.

“Amerikiečiai būtų ne amerikiečiai – jiems svarbu pademonstruoti lyderystę, bent popieriuje”, – taip jis pakomentavo JAV iniciatyvą ir pridūrė, kad tame susitikime dalyvauja tik vienas žemesnio rango Maskvos diplomatas, “kad būtų stebimas šis renginys”.

V.Čiurkinas dar smarkiai sukritikavo Kosovo atstovo dalyvavimą šiame susitikime.

“Jie (Kosovo atstovai) sėdi salėje kartu su kitais JT nariais; tai visiškai neteisinga. JT pastate tokius dalykus daryti – tai paprasčiausia nepagarba Organizacijai, šiurkštus JT generalinio sekretoriaus negerbimas”,- piktinosi jis.

“Taip parodoma, kad net šiame pastate viskam komanduoja Obama, ir tai tik verčia apgailestauti”, – pridūrė V.Čiurkinas.

Antradienį, JT Generalinei Asamblėjos kularuose, įvyko maždaug 100 vadovų susitikimas kovos su terorizmu klausimais.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) jame pareiškė, kad nugalėti “Islamo valstybės” grupuotę Sirijoje įmanoma tik tuo atveju, jeigu Basharas al Assadas (Bašaras Asadas) pasitrauks iš valdžios.

“Sirijoje, norint nugalėti “Islamo valstybę”, reikia naujo lyderio”, – kalbėjo B.Obama.

B.Obama taip pat pranešė, kad Nigerija, Tunisas ir Malaizija yra naujausios JAV vadovaujamos kovos su “Islamo valstybės” grupuote koalicijos narės.

Daugiau nei 60 šalių, tarp jų ir arabų valstybės, bendradarbiaudamos rengia oro smūgius prieš “Islamo valstybės” kovotojus, kurie kontroliuoja dideles teritorijas Irake ir Sirijoje.

Pasak B.Obamos, nugalėti “Islamo valstybę” prireiks laiko, bet ilgainiui džihadistai pralaimės, nes jie negali pasiūlyti nieko, išskyrus mirtį ir kančias.

Pirmadienį,V.Putinas, kalbėdamas JT Generalinėje Asamblėjoje pirma kartą per dešimt metų, paragino suformuoti plačią, JT remiamą koaliciją kovai su “Islamo valstybės” džihadistais.

Dislokuodama savo karius naikintuvus Sirijoje, Rusija netikėtai užklupo Jungtines Valstijas ir jų sąjungininkes koalicijoje, rengiančioje aviacijos smūgius prieš “Islamo valstybę”. Šitaip V.Putinas nori pademonstruoti Maskvos raumenis pasaulinėje arenoje po kelių mėnesių izoliacijos dėl įvykių Ukrainoje.

Po to V.Putinas ir B.Obama sutarė bendradarbiauti kovoje su “Islamo valstybe”, tik nesutarė dėl Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) būsimo vaidmens.

Kremlius taip pat tvirtina, kad JAV ekspertai atsisakė dalyvauti specialiose žvalgybos pajėgose, kurias Rusija formuoja kartu su Iraku, Iranu ir Sirija.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: