© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nesėkmingas veikimas Sirijoje kelia grėsmę “totaliniam karui” kilti Artimuosiuose Rytuose, pareiškė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande’as (Fransua Holandas) trečiadienį savo kalboje Europos Parlamente, kai greta jo buvo ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

“Tai, kas vyksta Sirijoje, liečia Europą; nuo to, kas ten vyksta, priklauso ilgalaikė pusiausvyra visame regione”, – kalbėjo jis europarlamentarams Strasbūre.

“Jeigu mes nesikišime į tuos religinius susirėmimus tarp sunitų ir šiitų, jie augs. Negalvokite, kad mes būsime saugūs, tai bus totalinis karas”, – sakė Prancūzijos prezidentas.

F.Hollande’as, kurio šalis dalyvauja karo aviacijos antskrydžiuose prieš “Islamo valstybės” (IS) grupuotę Sirijoje, regis yra linkęs kritikuoti Rusiją dėl šios aviacijos smūgių, kuriais remiamas prezidento Basharo al-Assado (Bašaro Asado) režimas.

“Mes turime kurti Sirijoje, su visais galinčiais prisidėti, politinę ateitį, kuri suteiks Sirijos žmonėms alternatyvą Basharui ar “Daesh” judėjimui”, – sakė F.Hollande’as, pavartojęs kitą “Islamo valstybės” pavadinimą.

Praėjus ketvirčiui amžiaus po Rytų ir Vakarų Vokietijų susivienijimo 1990-ųjų spalį, Vokietijos kanclerė ir Prancūzijos vadovas pirmą kartą kartu kalba apie iššūkius, kurie teko Europos Sąjungai, neatpažįstamai pasikeitusiai nuo tų laikų, kai valdžioje buvo jų pirmtakai – Helmutas Kohlis (Helmutas Kolis) ir Francois Mitterand’as (Fransua Miteranas). Būtent jie pastarąjį kartą 1989 metų lapkričio 22 dieną drauge kreipėsi į ES asamblėją Strasbūre.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: