lsdp.lt archyvo nuotr.

Premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius tikisi, jog šeštadienį minint 10-ąsias narystės NATO metines partijos pasirašys nacionalinį susitarimą dėl gynybos.

Pasak premjero, penktadienį turėtų būti sutarta, kuriuos metus nurodyti kaip siekį, kuomet skiriamos lėšos krašto apsaugai turėtų sudaryti bent 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

A.Butkevičius tvirtino, kad dėl galimos prieštaros Konstitucijai tikriausiai bus atsisakyta minties nurodyti, kiek kasmet turėtų didėti finansavimas gynybai, todėl tikriausiai susitarime bus įvardyta galutinė data tikslui pasiekti.

“Aš manau, kad šeštadienį turėtų būt politinis susitarimas tarp politinių partijų. Kalbėjome su finansų ministru, pasirodo, mes negalime nurodyti, kad kasmet didinti po vieną dešimtąją susiejant su BVP, tai netgi gali prieštarauti Konstitucijai, todėl kalbėjome, gal nurodyti konkrečiai metus, kada galėtume pasiekti 2 proc. BVP. Buvo išsakyta minčių, kad 2020, 2021 metais, bet šiandien galutinis sprendimas nebuvo priimtas. Tikimės, kad rytoj galutinai (sutarsime – red.), pasiderinsime ir su Prezidentūra, ir su konservatorių partijos, Liberalų sąjūdžio vadovais, ir paieškosime bendro sutarimo”, – po valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdžio ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį Seime skaitydama paskutinį savo kadencijos metinį pareiškimą pareiškė, kad Lietuva gynybos finansavimą iki 2proc. BVP turėtų padidinti per atimiausius penkerius metus. Premjeras tokį siūlymą vertina atsargiai.

“Mes įvertinome, kas buvo pasakyta (prezidentės – red.), kad po penkerių metų būtų galima pasiekti šį rodiklį, ir paklausėme Finansų ministerijos, aišku, visa taibūtų galima įgyvendinti, jei ekonominė situacija sparčiai pagerėtų ir įplaukos į biudžetą smakiai padidėtų, bet priimant tokius sprendimus reikia labai realiai paskaičiuoti”, – sakė premjeras.

Seimo pirmininkė valdančiosios Darbo partijos vadovė Loreta Graužinienė šią savaitę pareiškė, jog 2 proc. BVP finansavimą gynybai būtų realu pasiekti 2018 metais. “Darbiečių” seniūnas Vytautas Gapšys po valdančiosios koalicijos politinės tarybos tvirtino, jog partija sutinka su kompromisu datą nukelti.

“Premjeras patiekė skaičiavimus, kad galimas tik toks tempas, todėl mes šiek tiek nusileidome ir manome, kad toks irgi galimas variantas. Aš manau, kad galutinai kalba eis apie 2022-23 metus, kada galėtų pasiekti 2 proc. nuo BVP”, – sakė V.Gapšys.

Krašto apsaugos ministras socialdemokratas Juozas Olekas šią savaitę sakė, jog 2 proc. BVP gynybai būtų įmanoma pasiekti per dešimtmetį.

Šiuo metu Lietuva krašto apsaugai skiria tik 0,8 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), ir pagal šį rodiklį atsilieka nuo visų NATOšalių, išskyrus Liuksemburgą. Vyriausybė yra įsipareigojusi, kad 2016 metais gynybos finansavimas pakiltų iki 1 proc. BVP.

NATO partneriai, įskaitant Jungtines Valstijas, ne kartą kritikavo Lietuvą dėl mažo gynybos finansavimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: