Organizatorių archyvo nuotr.

Kasmetinės akcijos „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“ savaitė įsibėgėjo – gegužės 25 d. Vilniaus miestą užpildė skaidrumą skatinantys renginiai. Iniciatyvos globėja Prezidentė Dalia Grybauskaitė oficialiai atidarė šių metų akciją ir susitiko su skaidrių įmonių vadovais. Penktą kartą rengiama akcija miesto gyventojus ir svečius pakvietė išbandyti unikalų skaidrumo labirintą Vinco Kudirkos aikštėje ir apsilankyti LR Vyriausybėje eksponuojamoje konfiskuotų daiktų parodoje bei konferencijoje.

LR Prezidentūroje „Baltosios bangos“ nariai susitiko su iniciatyvos globėja LR Prezidente Dalia Grybauskaite. Susitikimo metu įmonių vadovai kartu su Prezidente aptarė skaidraus verslo situaciją Lietuvoje. Verslo atstovai dalijosi pasakojimais apie skirtingų sektorių problemas, kurias patiria savo veikloje. Prie Prezidentės inicijuoto projekto „Už saugią Lietuvą“, kuriuo siekiama spręsti opiausias socialines problemas, prisijungė ir „Baltoji banga“, naujiems nariams padovanoti kampanijos ženkliukai.

„Siekiant išspręsti šešėlinės ekonomikos problemas šalyje, neužtenka vien valdžios atstovų pastangų – šių metų akcijos šūkis kviečia kiekvieną iš mūsų rinktis skaidrų kelią. Mes visi turime stengtis ir aktyviai veikti kovoje su šešėliu, skatinti aplinkinius, o svarbiausia – rodyti teisingą pavyzdį skaidrumo principus diegiant Lietuvos jaunimui. Tikimės, jog akcija įkvėps visuomenę daugiau dėmesio skirti šiai problemai ir būti veikliems, kuriant saugią ir užtikrintą ateitį“, – teigė Rūta Skyrienė, „Investors’ Forum“ vykdomoji direktorė, iniciatyvos „Baltoji banga“ tarybos pirmininkė.

Nuo šiandien baltais akcijos marškinėliais vilkintys visuomenės veikėjai, verslo įmonių, valstybinių įstaigų, įvairių nevyriausybinių ir jaunimo organizacijų atstovai pagrindinėse miestų aikštėse bendravo su praeiviais, dalino atvirlaiškius su edukacine atmintine, kaip kiekvienas pilietis galėtų prisidėti prie šešėlio mažinimo Lietuvoje. Akcija siekiama atkreipti jaunimo, aktyvių ir veiklių gyventojų dėmesį į šešėlinės ekonomikos problemas ir skleisti žinią, jog „Kiekvienas gali rinktis skaidrų kelią“ ir taip prisidėti prie savo bei visuomenės gerovės.

„Šiais metais išaugo skaidrios ir veiklios valstybės idėjos rėmėjų skaičius – prie iniciatyvos prisijungė daugiau nei 80 šalies miestų ir miestelių. Tikimės, jog „Kiekvienas gali rinktis skaidrų kelią“ atvirlaiškiai pratęs savo kelionę ir į mažiausius miestelius, o gavusieji atvirlaiškius galės juos išsiųsti savo giminaičiams ar draugams ir taip skleisti informaciją visoje Lietuvoje“, – teigė R. Skyrienė.

Vyriausybėje šiandien surengta konferencija „Šešėlinė ekonomika. Pokyčiai per dešimtmetį“, kurioje įžvalgomis apie šešėlinę ekonomiką ir jos kitimą dalijosi Vyriausybės nariai, Mykolo Romerio universiteto, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) ir kitų valstybinių institucijų atstovai. Čia taip pat surengta paroda, kurioje eksponuojami unikalūs muitininkų ir kitų pareigūnų konfiskuoti daiktai, nelegaliai įsigytos ar platinamos prekės.

Prie skaidrumo savaitės renginių prisidėjo ir FNTT, vakar virš Vilniaus pakilo oro balionas, su šūkiu „Šešėliui NE”. Akcijos „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“ organizatoriai džiaugiasi, jog Vilniuje, V. Kudirkos aikštėje įrengtas labirintas sulaukė nemažai susidomėjusių lankytojų, norinčių išbandyti save skaidrumo tuneliuose. Skaidrumo labirintas veiks dar kelias dienas, tad norintys išmėginti tai turėtų padaryti iki penktadienio popietės.

Kaip ir kasmet, akciją organizuoja skaidraus verslo ženklinimo iniciatyva „Baltoji banga“ ir asociacija „Investors’ Forum“, prie jos įgyvendinimo aktyviai prisideda LR Prezidentūra, Vyriausybė, VMI, „Sodra“, „Junior Achievement Lietuva“, „Lietuvos paštas“, miestų ir rajonų savivaldybės bei daugiau nei 100 verslo ir nevyriausybinių organizacijų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: