© Andriaus Lelkaičio nuotr.

Vis kankinami gebėjimu sukelti audras vandens stiklinėje savo dažnai prieštaringais, politiškai trumparegiškais pareiškimais, socialdemokratai kenčia ir nuo sadomazochistinių santykių su koalicijos partneriais. Tik nežinia, kuris yra mazochistas, kuris sadistas.

Visi trys partneriai – nesislapstant, nesimaskuojant – viešai rodo panieką demokratijos principams. Vieną partiją valdo nusikaltėliai, gviešiantys (ir gavę) svarbiausias ministerijas. Kita, gindama primityvų draugelį-skandalistą, nesibodi atviro spaudimo teisinėms institucijoms. Na, o trečios partijos vadovas tiesiai šviesiai susirgo sąmokslo teorijų manija. Ponas V.Tomaševskis apkaltino Lietuvos saugumo tarnybas Poznanės „Lech“ aistruolių tribūnoje iškėlus antilietuvišką plakatą „Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną“ .

Paprastai pasakose trečiasis brolis pristatomas kvailiu, bet pasirodo esantis pats protingiausias. Šiuo atveju, deja, turime ne pasaką, o nenuilstantį ‚kovotoją“ už Lietuvos lenkų teises Lietuvoje. Už teises, kurių niekas nepažeidė.

Vis vien visame kame įžvelgiantį sąmokslą prieš lenkus. Nors jo kraujo broliai Lenkijoje šiuo atveju turi visai kitą tvirtą nuomonę: visus provokatorius sugavo ir areštavo. Lenkų visuomenės ir aukštų politikų atsiprašymas Lietuvai su mūsiškio politiko teorijomis niekaip nedera. Šiais savo atsiprašymais lenkai Lenkijoje parodė ne tik sveiką protą, bet ir jautrumą bendrai istorijai. Galėtų dažniau, žinoma. Socialdemokratų atšilimo politikos su Lenkija vaisius?

Taigi, apie VSD lenkai – nė žodžio. Nėra pagrindo. Ir apie V.Tomaševskio išsišokimą – taip pat. Kodėl? Na, rusai turi tokį posakį: „tichopomešanij“. Pažodžiui (būtinai pažodžiui) išvertus reikštų – tyliai išprotėjęs.

Bet čia ir vėl klystu, nes savo beprotišką sąmokslo teoriją V.Tomaševskis paskelbė šaukdamas visa gerkle. Štai taip, agresyviai primityviai, atrodo jo eilinis bandymas pakišti kiaulę socialdemokratams.

Savo ruožtu TT bando tą patį pakartoti reikalaudami sušaukti referendumą dėl euro įvedimo. Pamiršdami, kad euras yra dar vienas svarbus žingsnis tolyn nuo Rusijos glėbio. Nors šiuo atveju euro įvedimo klausimas yra rimtas. Britai ir švedai atsisakė. Tik jų atvejų rusai nesitaiko nostalgiškai griebti jų už gerklės. Gal derėtų atsiklausti tautos?

Kita vertus, kol tauta renka tokius ponus į valdžią, garbina valdžioje esančius nusikaltėlius, su tais referendumais – pavojinga. Reali galimybė atsidurti kažkur šalia gūdžios rusiškos gubernijos.

Koalicijos partnerių išsišokimai ne kartą sumenkino socialdemokratų įvaizdį, lyg savų nepakaktų. Siekis pakartoti konservatorių Vyriausybės išsilaikymo valdžioje rekordą liepia socialdemokratams prieš daug ką užmerkti akis. Bet jeigu kas pamena, TS-LKD partijai galiausiai įgrisusius savo išsišokimais partnerius – G.Songailos tautininkus, tai galiausiai kartu su pastaruoju konservatoriai tautininkus išmetė lauk. Juk viskam yra ribos.

Turėtų ir socialdemokratai tvirčiau paspausti, reaguoti. Taip, koaliciniai santykiai reikalauja pastovaus lankstumo, kompromisų, bet didžiausia Lietuvos politinė partija tam ir yra didžiausia, kad išlaikytų stuburą principiniuose socialdemokratijai bei valstybei dalykuose. Antraip patenkama į santykius, kuriuose rinkėjas nebesupras, kas už ką atsakingas, kur viršus, kur apačia.

Kas iš ko reikalauja ir kas kam nuolaidžiauja. Partijos „Tvarka ir teisingumas“ bei „Darbo partija“ (leiboristai) yra lyg ir dešiniosios pakraipos partijos, kurioms simpatijos vis mažėja. Apie LLRA išvis nėra apie ką kalbėti. Tai šioms partijoms nuolat gresia išnykimas.

Kairiųjų neryžtingumas vertybiniuose, principiniuose socialdemokratijai dalykuose sudaro sąlygas neproporcingiems koalicijos partnerių lūkesčiams augti ir išpūsti nuomonę apie save bei savo įtaką. Tai matome ir girdime dažnai.

Tokiems nesveikiems politiniams santykiams būtina pasakyti: stop, baigta, čia yra riba. Aukščiau pateikti pavyzdžiai, mano nuomone, ir yra ta pasiekta riba, kurią peržengus, santykiai tampa sadomazochistiniais.

Tokiems santykiams vieta toli nuo žmonių akių. Nes viešas jų reklamavimas nei pasitikėjimo, nei malonumo nesukelia.

Originalus įrašas tinklarašrtyje Vinokuras.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: