Protestas prie Seimo / Pauliaus Peleckio nuotr. Ftobankas.lt

Antradienio naktį seimo įėjimus užblokavus mitinguotojams prie seimo atvyko riaušių policija. Prieš agresyviai nusiteikusius protestuotojus riaušių policijos pareigūnai panaudojo ašarines dujas, piktybiškiausiai nusiteikę protestuotojai naudoję smurtą ir šaudę petardomis buvo išvesti. Vienas policininkas buvo sužeistas.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pareiškė, kad su mitinguotojais, susirinkusiais prie Seimo, blokavusiems išvažiavimą iš parlamento ir įsivėlusiais į susidūrimus su pareigūnais nėjo bendrauti sąmoningai.

„Šiandien Holokausto sulyginimas su esama situacija Lietuvoje taip pat nėra tik blogas skonis. Tai yra spjūvis savo bendrapiliečiams ir istorijai. Todėl aš ir nėjau kalbėtis su minia, kuri nejaučia atsakomybės ir pagarbos mirusiems ribų“, – pozicija socialinio tinklo paskyroje pasidalino V. Čmilytė-Nielsen.

Politikų kalbėjimas su mitinguojančiais – tokia pat sena tradicija, kaip ir valdžios keikimas mitinguose. Tačiau šiandien aš labai sąmoningai nėjau bendrauti su minia, susirinkusia prie Seimo.

Dėl kelių priežasčių. Labiausiai – dėl pagarbos ir atminties. Pagarbos žmonėms, kurie tiki mokslu ir juo grįsta mūsų perspektyva. Ir atmintiems tiems žmonėms ir jų artimiesiems, kurie ne iš knygų žino, kas yra Holokaustas.

Grasinimas kartuvėmis manęs asmeniškai negąsdina. Tai vertinu kaip blogo skonio emocinę perkrovą. Politikai jau eidami į rinkimus žino, kad turės pakęsti kur kas didesnius įžeidimus, nei kita veikla užsiimantys žmonės. Blogas skonis blogai visur, bet tokia jau kai kurių žmonių saviraiškos samprata. Agresija ir asmeniškumai.

Savo įsitikinimus ir nuomones Lietuvoje žmonės gali reikšti labai laisvai. Jie dėl to nepersekiojami kaip kaimyninėse Baltarusijoje ar Rusijoje, ar autoritarinėse Azijos valstybėse. Jie dėl to nepraranda darbų, ar „nedingsta“ kelioms paroms ar savaitėms izoliatoriuose, kur juos sutinka budeliai.

Dabartiniai sprendimai ir ketinimai dėl COVID-19 ne iš gero gyvenimo, kaip sako daugelis. Mes labai akivaizdžiai matome, kad vyksta su pandemija.

Ignoruoti skiepus, kuriuos parūpino valstybė ir dar aplink juos sukurti tiek sąmokslo teorijų, kiek girdime pastarosiomis dienomis, yra ne tik baimė ar nežinojimas. Tai jau panašu į labai tikslingą kenkimą valstybei.

Šiandien Holokausto sulyginimas su esama situacija Lietuvoje taip pat nėra tik blogas skonis. Tai yra spjūvis savo bendrapiliečiams ir istorijai.

Todėl aš ir nėjau kalbėtis su minia, kuri nejaučia atsakomybės ir pagarbos mirusiems ribų.

Esant būtinybei Seimo vadovybė susitiks su protestų organizatorių atstovais. Ne kartuvių šešėlyje. Darbinėje aplinkoje.

„Kartuvių demokratija“ – nėra mūsų kelias.”

Skelbiama, kad vakar dienos protesto mitingą finansavo skandalingai į Rusiją praeityje pabėgęs verslininkas, europarlamentaras Viktoras Uspaskich. Taip pagrindinių renginio organizatorių itin prieštaringos reputacijos asmuo Antanas Kandrotas pravarde Celofanas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: