© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Turkijos ministras pirmininkas Ahmetas Davutoglu (Achmetas Davutohlu) pirmadienį pareiškė, kad jo šalis “nėra koncentracijos stovykla” ir nelaikys pabėgėlių amžinai, jog palengvintų naštą Europos Sąjungai, kuri nori, kad Ankara sustabdytų į ją plūstančių migrantų srautą.

“Mes negalime taikstytis su tokiu mąstymu: “duokite mums pinigų ir mes pasiliksime Turkijoje”, – sakė A.Davutoglu televizijos tiesioginiame interviu, praėjus dienai po susitikimo su Vokietijos kanclere Angela Merkel dėl migrantų krizės.

“Turkija nėra koncentracijos stovykla”, – pridūrė jis.

“Pasakiau tai ir Merkel. Niekas neturi tikėtis, kad Turkija virs koncentracijos stovykla, kurioje pasiliks visi pabėgėliai”, – sakė premjeras.

Vis tik derybose buvo gautas “teigiamas atsakymas” į vyriausybės prašymą dėl vizų režimo liberalizavimo, sakė jis.

Mainais A.Davutoglu sutiko “tinkamai kontroliuoti nelegalią migraciją, todėl bus sukurti bendri mechanizmai” istoriniam pabėgėlių – sirų ir kitų nuo konfliktų, persekiojimo arba skurdo bėgančių žmonių per Turkiją į Europą – srautui sulaikyti.

“Mes kalbėjome apie 3 mlrd. eurų “šviežių pinigų”, tačiau tiksli suma dar nepatvirtinta. Mūsų (finansiniai) poreikiai gali išaugti”, – kalbėjo A.Davutoglu.

Praėjusią savaitę Briuselis pasiūlė Turkijai finansinę pagalbą ir žadėjo paspartinti derybas dėl jos narystės ES bei kitų malonių, norėdamas įtikinti Ankarą griežčiau kontroliuoti savo sienas.

Nors Turkija iš pradžių tokį planą atmetė, pavadindama tai tik projektu, A.Merkel ir Turkijos vadovybė leido suprasti, kad bendradarbiavimo susitarimo siekiantys pareigūnai daro pažangą.

A.Davutoglu reikalauja, kad Europos Sąjunga pirmoji įgyvendintų savo sutarties sąlygas, ir tik tada Turkija imsis veiksmų.

“Praeityje ES gavo ko norėjo, bet nesilaikė savo pažadų. Turi įsigalioti vizų režimo liberalizavimas”, – sakė jis, kalbėdamas apie Turkijos prašymą suteikti jos piliečiams galimybę be vizų patekti į ES Šengeno zoną.

“Mes reikalavome panaikinti Šengeno vizos reikalavimą (turkams) ir gavome teigiamą atsakymą. Tai įvyks 2016 metų liepą, derybos tęsiasi. Viskas paaiškės 2016 metų pradžioje”, – sakė jis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: